Zdá sa, že Prešovčania pomaly podliehajú trendu, ktorý už niekoľko rokov ovláda Bratislavu – kváskový chlieb. Čoraz viac ľudí hľadá kvalitné, ručne vyrábané pečivo a diskusia na sociálnych sieťach o tom, kde nájsť ten najlepší kváskový chlieb v meste, sa stáva čoraz živšou.
Na otázku obyvateľky Prešova, kde kúpiť výborný kváskový chlieb, sa do diskusie na sociálnej sieti okamžite zapojilo množstvo ľudí s rôznymi tipmi. Jeden z komentujúcich odporúča Po Chlebe, pekáreň, ktorú vlastní sestrin manžel. „Odporúčam, naozaj výborný chlieb aj všetky ich pečivá. Moje deti majú najradšej jeho chlieb,“ píše. Podnik zároveň odporučili aj desiatky ďalších Prešovčanov, ktorý si ich produkty nevedeli vynachváliť.
Ďalší diskutujúci odporúčajú remeselné pekárne ako Rustik Šváby, alebo podniky s príznačnými názvami ako Pekárova žena na Sekčove či na Sídlisku 3. Medzi odporúčaniami sa objavili aj známe pekárne Klasy a Kromka, ktoré si získali priaznivcov kvalitou svojich produktov.
Prešovčania sa tak čoraz viac obracajú na menšie remeselné pekárne, ktoré kladú dôraz na kvalitu, lokálne suroviny a tradičné postupy. Trend, ktorý bol pred niekoľkými rokmi typický pre Bratislavu, sa tak dostáva aj na východ Slovenska. Otázkou je, či ide o náhodnú popularitu, alebo o začiatok dlhodobej „kváskovej mánie“.
Jedno je však isté – Prešovčania si začínajú uvedomovať, že chlieb nie je len základná potravina, ale aj umenie, ktoré stojí za to oceniť.