Policajné akcie zamerané na alkohol za volantom budú pokračovať aj počas leta


Foto: Policajné akcie zamerané na alkohol za volantom budú pokračovať aj počas leta
Galéria: 3 fotky
Foto: Prezídium Policajného Zboru

Počas leta sa policajti zamerajú najmä na letné festivaly pretože práve víkendy a mladí ľudia sa spájajú s najväčším rizikom dopravných nehôd s alkoholom. Preventívne akcie organizuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu v spolupráci s Policajným zborom a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR (BECEP).

„Víkendy sú vždy rizikové, udeje sa počas nich až 42 % všetkých dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu. Zvlášť sa musíme sústrediť na mladých ľudí (18 - 29 rokov), ktorí patria medzi najmenej zodpovedných vodičov. Podpisujú sa pod 40 % všetkých dopravných nehôd zavinených pod vplyvom alkoholom. Počas víkendov spôsobia mladí až takmer polovicu takýchto nehôd,“ uviedol plk. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ.

Práve preto počas celého leta budú policajné hliadky kontrolovať vodičov v blízkosti hudobných festivalov. Zodpovedných vodičov odmenia osviežovačom vzduchu alebo magnetkou s informáciou o orientačnom čase zostatkového alkoholu v krvi a nealkoholickým pivom.

Pripravili sme viacero praktických informačných materiálov, ktoré pripomínajú nebezpečenstvo alkoholu za volantom. Naším cieľom je v prvom rade apelovať na ľudí, aby vtedy, keď sú autom, nepili alkohol a radšej zvolili napríklad nealko pivo alebo nealko radlery. V druhom rade apelujeme na tých, ktorí konzumujú alkoholické pivo, aby tak robili vždy s mierou a uvedomovali si nebezpečenstvo zostatkového alkoholu.“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka SZVPS.

Počas leta polícia taktiež zvýši dohľad aj na miestach iných kultúrno-spoločenských podujatí, v okolí kúpalísk, letovísk, železničných staníc, i ďalších miest so zvýšeným pohybom osôb. Polícia pripravila aj preventívno-výchovné aktivity, takže policajti navštívia deti a mládež v detských táboroch, ale aj seniorov v kluboch dôchodcov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Prezídium Policajného Zboru