Orálna vakcinácia líšok proti besnote čaká aj Prešovský kraj. Ak nájdete návnadu, miesto urýchlene opustite


Foto: Orálna vakcinácia líšok proti besnote čaká aj Prešovský kraj. Ak nájdete návnadu, miesto urýchlene opustite Foto: pixabay.com

Na území Slovenska bude leteckou pokládkou od 17. apríla prebiehať orálna vakcinácia líšok proti besnote. Ide už o 47. kampaň tohto zamerania a trvať bude do 5. mája. 

Celkovo sa má využiť 367 796 vakcinačných návnad. „Na orálnu vakcináciu líšok proti besnote bude použitá vakcinačná návnada LYSVULPEN por. a. u. v., ktorá obsahuje modifikovaný oslabený vakcinačný kmeň besnoty SAD Bern,“ informuje na oficiálnej internetovej stránke mesto Poprad

Návnada je čiernohnedej farby, guľatého alebo hranatého tvaru. Pre človeka je pri bežnom zaobchádzaní neškodná, no ak sa vám obsah dostane do rúk, je potrebné ihneď si umyť ruky vodou a mydlom. Pri kontakte so sliznicou úst, nosa alebo očí je potrebné okamžite navštíviť lekára. 


Ak nájdete vakcinačnú návnadu, je potrebné opustiť miesto, aby bola minimalizovaná pachová stopa, ktorá by líšky mohla odradiť. „V období distribúcie návnad a dva týždne po distribúcii návnad by malo byť vo vakcinačnej oblasti zabránené voľnému pohybu psov a mačiek, lebo sú potravinovými konkurentami z hladiska požierania návnad,“ dodáva mesto Poprad.

Letecká pokládka bude vykonávaná z popradského letiska v Žilinskom kraji na území okresov Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš a na území celého Prešovského kraja a Košického kraja.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu