V Prešove po novom natankujete LNG a CNG. Ide o druhú takúto čerpaciu stanicu na Slovensku


Foto: V Prešove po novom natankujete LNG a CNG. Ide o druhú takúto čerpaciu stanicu na Slovensku Foto: Facebook/Fero Oľha - primátor mesta Prešov

V Prešove bola vo štvrtok 27. apríla otvorená druhá LNG a CNG čerpacia stanica na Slovensku. Prvú otvorili v Trnave v decembri v roku 2022. Stanicu pre skvapalnený zemný plyn LNG a stlačený zemný plyn CNG uviedla do prevádzky spoločnosť SPP v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a mestom Prešov.

„Stanica nám umožní zvýšiť energetickú nezávislosť nášho mesta a taktiež zabezpečiť dostupnosť alternatívnych palív pre vás, Prešovčanov, ale aj iných, ktorí našim mestom budú prechádzať,“ informuje na sociálnej sieti Facebook primátor mesta Prešov František Oľha

Ako uvádza na oficiálnej internetovej stránke spoločnosť SPP, projekt týchto čerpacích staníc je unikátny svojím konceptom, teda spojením predaja LNG pre segment ťažnej nákladnej dopravy a CNG pre segment osobnej a autobusovej dopravy. 

„Prostredníctvom náročnej technológie je možné tankovať samotné LNG pre všetky druhy nákladných vozidiel. Zahrievaním LNG vo výparníkoch dochádza ku produkcii CNG, ktoré je následné možné plniť či už do osobných automobilov, autobusov alebo CNG dodávok. Koncept čerpacích staníc je nastavený ako plne autonómny a samoobslužný,“ dodáva spoločnosť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu