Na svetelných križovatkách v Prešove budú uprednostnené meškajúce spoje MHD


Foto: Na svetelných križovatkách v Prešove budú uprednostnené meškajúce spoje MHD Foto: www.presov.sk

Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. vo štvrtok 25. mája oficiálne spustil systém preferencie mestskej hromadnej dopravy na svetelných križovatkách. Systém je zavedený na sídlisku Sekčov a Rusínskej ulici. 

Novinka vznikla v spolupráci so zhotoviteľom projektu „Zavádzanie moderných technológií do regulácie dopravy“. Ocenia ju hlavne obyvatelia mesta, ktorí cestujú do školy alebo práce vozidlami mestskej hromadnej dopravy (MHD). 

Prostredníctvom tohto systému budú radiči semaforov na križovatke komunikovať s palubnými počítačmi vo vozidlách MHD. Radič na základe informácií vyhodnotí, či ide spoj na čas alebo mešká. Ak bude mať vozidlo MHD meškanie, radič podrží signál zelenej, aby stihlo prejsť a dobehlo meškanie.

Pri opačnej situácii vyšle vodičovi informáciu o tom, aby počkal v zástavke a vyhol sa zbytočnému státiu na červenej. V prípade, že do križovatky vchádzajú dve MHD vozidlá súčasne, uprednostní sa to, ktoré má meškanie. 


„Dôležitým faktorom pre poskytovanie kvalitných služieb v rámci mestskej hromadnej dopravy je presnosť spojov a zabezpečenie dostupnosti tejto služby v reálnom čase. Tento projekt nám zabezpečí, že autobusy a trolejbusy budú výrazne menej meškať a taktiež sa zníži aj spotreba elektrickej energie a pohonných hmôt,” na oficiálnej stránke mesta Prešov uviedol primátor mesta František Oľha. 

Projektom sa uľahčí aj práca vodičov MHD a je veľmi pravdepodobné, že táto inovácia prispeje k tomu, aby bola mestská hromadná doprava efektívna. Práve to by malo byť jedným z hlavných kritérií, podľa ktorého si budú obyvatelia mesta vyberať dopravný prostriedok na presun do zamestnania alebo školy. 

“Naším cieľom je dosiahnuť to, aby sa stále viac využívali služby verejnej dopravy v meste Prešov. Verím, že keď ľuďom poskytneme kvalitné nemeškajúce spoje, radšej budú nastupovať do autobusov či trolejbusov, ako do osobných áut,“ dodáva Oľha.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu