Prešovskú strojnícku školu čaká modernizácia. Práce plánujú ukončiť do konca tohto roka


Foto: Prešovskú strojnícku školu čaká modernizácia. Práce plánujú ukončiť do konca tohto roka
Galéria: 3 fotky
Foto: po-kraj.sk

Stredná priemyselná škola strojnícka v Prešove bude zmodernizovaná vďaka európskym zdrojom. Mala by sa zlepšiť vzdelávacia infraštruktúra, konkrétne strechy jej objektov, elektroinštalácia a taktiež sociálne zariadenia. Ako informoval prešovský župan Milan Majerský na sociálnej sieti Facebook, pribudne aj materiálno-technické vybavenie školy. 

„Vzdelávacia infraštruktúra sa najnovšie cez iniciatívu dobiehajúcich regiónov Catching-up regions zlepšuje v župnej SPŠ strojníckej na Duklianskej ulici v Prešove. Aktuálne spustený projekt prinesie obnovu jej strešného plášťa, elektroinštalácie a osvetlenia a neskôr tiež sociálnych zariadení,“ informuje na oficiálnej internetovej stránke Prešovský samosprávny kraj.

Projekt, ktorý sa realizuje cez Integrovaný regionálny operačný program, rieši aj materiálno-technické dovybavenie pre dielňu a dve laboratóriá. Samospráva ako zriaďovateľ školy chce investičnú akciu ukončiť do konca roka 2023, celkovo sa v prešovskej strojníckej škole má preinvestovať 3,53 milióna eur. Prešovský samosprávny kraj sa na spolufinancovaní podieľa sumou približne 270-tisíc eur. 

Rekonštrukcia strechy školy sa konkrétne týka odstránenia funkčných porúch strešného plášťa na jej ôsmich objektoch s celkovou rozlohou 9-tisíc metrov štvorcových. Pôvodná strešná krytina s podkladovými vrstvami, oplechovaním a doplnkami sa demontuje a vykoná sa nová hydroizolácia a položenie novej krytiny i bleskozvodov,“ informuje prešovská samospráva. 


Pri elektroinštalačných prácach sa počíta s novým hlavným a núdzovým osvetlením, silnoprúdovými a slaboprúdovými rozvodmi a taktiež s doplnením kamerového systému. V súvislosti s protipožiarnym systémom sa zrealizuje elektrická a hlasová signalizácia požiaru. Ďalšia fáza bude zameraná na modernizáciu vytypovaných sociálnych zariadení a šatní, pribudnú toalety pre osoby so zníženou schopnosťou pohybu. 

„Napokon sa v škole materiálne a technicky dovybaví laboratórium elektroinštalácií a datových sietí, taktiež laboratórium elektrotechniky a elektroniky, ako aj učebňa dielenských priestorov určená na spracúvanie kovov. Budúcim strojárom, mechatronikom a technikom pribudne napr. nový 3D simulátor elektrických inštalácií, tzv. ELE stoly, trenažér zvárania či plazmové rezacie zariadenie. A vytvorí sa im tiež nové laboratórium zvárania,“ dodáva samospráva.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu