Stavba severného obchvatu Prešova na R4 napreduje. Tunel Bikoš by mal čoskoro pribudnúť do prevádzky


Foto: Stavba severného obchvatu Prešova na R4 napreduje. Tunel Bikoš by mal čoskoro pribudnúť do prevádzky Foto: Facebook/Národná diaľničná spoločnosť

Prvá etapa severného obchvatu Prešova na R4 napreduje. Ako informuje na oficiálnej internetovej stránke Národná diaľničná spoločnosť, v tuneli Bikoš sú už osadené ventilátory, technológiou vybavené SOS výklenky, zrealizovaný požiarny vodovod, taktiež prebieha montáž hlavného a vodiaceho osvetlenia a sieťových káblov. 

„Takisto realizujeme napojenie tunela na prevádzkovo-technologický objekt. Čochvíľa nás v tuneli Bikoš čaká veľký míľnik – prvé svetlo v tuneli, keďže zapojíme osadené osvetlenie,“ uvádza na oficiálnej stránke Národná diaľničná spoločnosť. 


Unikátny tunel Bikoš 

Tunel má dĺžku 1,15 kilometra a bude sa v ňom jazdiť rýchlosťou 100 km/h. Za unikátny ho považujú z dôvodu, že vykazuje mimoriadne nízky prítok podzemných vôd. Táto vlastnosť predstavovala veľkú výhodu pri razení. Vďaka tomu bude uľahčená a finančne nenáročnejšia prevádzka tunela, dopomôže aj inteligentný LED diódový systém osvetlenia. 

„Už o pár týždňov by sme v križovatke Prešov mali realizovať pokládku tretej – obrusnej asfaltovej vrstvy. Na prístupovej ceste k južnému portálu tunelu Bikoš sa realizujú žľabovky a konštrukcia vozovky, na ceste k severnému portálu je položená prvá asfaltová vrstva. Na mostoch realizujeme rímsy, odvodnenie a injektáž. V nasledujúcom období budeme na mostoch priebežne ukladať liaty asfalt, následne asfaltové vrstvy a práce budú pokračovať montážou zvodidiel,“ dodáva Národná diaľničná spoločnosť. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu