Po dvoch rokoch rekonštrukcie, ktorá priniesla historický objav, otvoria pre verejnosť radnicu v Levoči


Foto: Po dvoch rokoch rekonštrukcie, ktorá priniesla historický objav, otvoria pre verejnosť radnicu v Levoči Foto: Mesto Levoča

Radnicu v Levoči otvoria pre verejnosť v sobotu 24. júna po dvoch rokoch rekonštrukcie prízemia a suterénu. Pri renovácii interiéru sa našli pod stenami staré dosky, ktoré prepisujú históriu mesta. Obnovené priestory spolu s ďalšími objavmi si budú môcť obyvatelia mesta a jeho návštevníci pozrieť v čase od 10:00 do 16:00 hod. v rámci podujatia Radnica otvorená komunitám. 

Ako informovalo mesto na svojej facebookovej stránke, počas rekonštrukcie boli objavené niky v prejazde, staršia baroková maľba v čajovni, maľované renesančné čierno-biele kvádrovanie na vstupe do objektu, gotický portál, zachované originálne hrebienky, maľované stropné rozety a mestský erb. Spomedzi nálezov však mesto vyzdvihlo novoobjavené staré dosky zabudované pod stenami.   

„Znamená to, že priečky boli postavené na starších drevených fošňových podlahách, ktoré sa podarilo dendrochronologicky datovať do roku 1415. Keďže sa predpokladalo, že radnica vznikla o viac ako 100 rokov neskôr, rekonštrukcia tak prepisuje históriu nášho mesta,“ uviedlo mesto. 

Okrem objavov čaká návštevníkov aj bohatý kultúrny program. Vystúpia skupiny   Teraborsuk, Čendeš a Folklórny súbor Levočan. O zábavu pre deti sa postará eRko. Tešiť sa môžu na fotokútik, kreslenie karikatúr, maľovanie na tvár, čítanie rozprávok, stopovačku pre celú rodinu a ďalšie aktivity.  O 18:00 hod. budú mať koncert v kongresovej sále mestského divadla spevácke zbory Chorus Minor z Levoče a Vlastimil z Litomyšle.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu