Zelené pleso je bez obchádzky, turisti už môžu prejsť po novom železnom moste


Foto: Zelené pleso je bez obchádzky, turisti už môžu prejsť po novom železnom moste Foto: Tatranský národný park

Správa Tatranského národného parku tento týždeň osadila nové premostenie ponad vodnú plochu vo vyhľadávanej turistickej lokalite. Návštevníkom tak umožnila bezproblémový prechod popri Chate pri Zelenom plese po žltej aj červenej značke. 

Pôvodne sa na mieste nachádzal drevený most, ktorý nespĺňal bezpečnostné štandardy, preto došlo k jeho odstráneniu. To vykonali pracovníci Správy Tatranského národného parku minulý rok na jeseň. Následne vyznačili obchádzku, ktorá turistom vytýčila takzvanú zimnú cestu. 

V priebehu tohto týždňa sa podarilo kompletne osadiť 16 metrov dlhý a 1,2 metra široký pozinkovaný most s typizovaným roštom a drevenými zábranami. Turisti už vďaka tomu nemusia dávať pozor na tabule, ktoré signalizovali obmedzenia.


Vybudovaný železný most je drahší, no mal by mať dlhšiu trvácnosť. Napriek tomu bude každých päť rokov potrebná výmena drevených zábran. Nový most je financovaný z nadácie ČSOB a z vlastných zdrojov Správy Tatranského národného parku.

„Drevený mostík v náročných podmienkach vydrží maximálne päť až šesť rokov, navyše, je to ďaleko, všetok materiál treba vyvážať. Náklady na drevený most by sa v súčasnosti vyšplhali takmer na dvetisíc eur. Za železný variant sme zaplatili desaťtisíc eur vrátane prípravných prác ako betónovanie pätiek či vývoz mosta. Tento by mal slúžiť ďalších dvadsať až tridsať rokov, možno štyridsať,“ vysvetľuje Pavol Spiztkopf, vedúci ochranného obvodu Tatranské Matliare prostredníctvom webovej stránky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu