Levočská nemocnica má prístroj na kontinuálnu hemodialýzu. Určený je pre kriticky chorých pacientov


Foto: Levočská nemocnica má prístroj na kontinuálnu hemodialýzu. Určený je pre kriticky chorých pacientov Foto: Nemocnica AGEL Levoča

V levočskej nemocnici má oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny k dispozícii prístroj na kontinuálnu hemodialýzu. Určený je pre kriticky chorých pacientov, slúži ako náhrada funkcie obličiek u pacientov, ktorý nemôžu podstúpiť klasickú hemodialýzu pre závažnosť stavu. 

Dialýza je medicínsky postup, ktorý nahrádza funkciu obličiek. U pacientov s pokročilým ochorením alebo akútnym zlyhaním obličiek je dialyzačný prístroj nevyhnutnou súčasťou zdravotnej starostlivosti. 

„V prípade, že obličky prestanú plniť svoju funkciu, toxíny v tele sa hromadia a človeku spôsobujú rôzne zdravotné problémy. Na našom oddelení je dialýza vyhradená pre kriticky chorých pacientov a slúži ako náhrada funkcie obličiek v prípade ich akútneho zlyhania, po ťažkých operáciách, v septickom šoku či u pacienta s multiorgánovým zlyhaním,“ uvádza primár oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny MUDr. Denys Poliakov.

Kontinuálne venovenózna hemodialýza umožňuje naustále odstraňovanie odpadových látok a prebytočnej vody v krvi. Tým pomáha udržiavať rovnováhu tekutín a elektrolytov v tele. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu