FOTO: Nádobu na zálohované obaly majú už aj vo Vysokých Tatrách. Osadili ju na obľúbenom turistickom mieste


FOTO: Nádobu na zálohované obaly majú už aj vo Vysokých Tatrách. Osadili ju na obľúbenom turistickom mieste
Galéria: 3 fotky
Foto: Tatranský národný park

V piatok 21. júla 2023 sa Tatranský národný park pochválil špeciálnou zbernou nádobou na zálohované obaly, ktorá bola osadená na Hrebienku, pričom ide o jedno z najnavštevovanejších turistických miest vo Vysokých Tatrách. 

Touto aktivitou chceme eliminovať vznik voľne pohodeného odpadu a podporiť rozvoj, ochranu a čistotu národných parkov,“ vysvetľuje Marián Áč, riaditeľ Správcu zálohového systému, n. o. na webovej stránke.

Inšpirácia na projekt prišla zo zahraničia, kde boli vzorom predovšetkým severské krajiny, v ktorých systém zálohovania funguje už desiatky rokov. Na Slovensku sa stal prvým práve najstarší národný park. Hlavným zámerom neziskovej organizácie je však v spolupráci s envirorezortom rozšíriť túto myšlienku aj do ostatných národných parkov.


V najbližších dňoch by mali na území Tatranského národného parku pribudnúť ďalšie tri nádoby. Tie sa budú nachádzať v Tatranskej Polianke na parkovisku smerom na Sliezsky dom, pri Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici či na parkovisku lyžiarskeho strediska Zverovka – Spálená. 

Vybrali sme miesta s najvyššou návštevnosťou a zároveň sme prihliadali aj na to, aby sa nám tie nádoby čo najjednoduchšie darilo obsluhovať. Vďaka aplikácii máme presné informácie o stave ich naplnenosti, je tam aj senzor, ktorý signalizuje prípadný útok,“ konkretizuje Pavol Majko, riaditeľ Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici.

Zberné nádoby musia byť navrhnuté tak, aby odolali vandalom, ale aj útokom medveďov. Ešte pred umiestnením nádoby na Hrebienok bola jej odolnosť vyskúšaná medveďmi v bojnickej ZOO. Podľa zoológa Michala Haringa musia byť predné dvere dostatočne robustné, aby sa do nej medvede nedostali. Zároveň v nádobe nemôžu byť žiadne veľké medzery, do ktorých by mohli strčiť svoje pazúry a takýmto spôsobom ich vytrhnúť von.



V tomto prípade bola špeciálna pozornosť venovaná aj rúre, cez ktorú sa dnu vhadzujú nádoby. Rúra musí byť predĺžená, aby medvede nedokázali vopchať labu až do vnútra a tak nádobu poškodiť. Zároveň však musí byť dostatočne široká, aby sa do nej zmestila aj najväčšia zálohovateľná fľaša. 

Iniciátori informujú o tom, že projekt oslovil zatiaľ sedem z deviatich národných parkov na Slovensku. Pripomínajú tiež, že menej odpadu nebude jediným bonusom, pretože všetky výnosy zo zálohovaných obalov poputujú správam národných parkov. Zdroje budú využité na starostlivosť o turistické chodníky, lavičky, mostíky a altánky. 

Veríme, že tento krok podporí nielen u ľudí ekologické zmýšľanie, ale budeme mu vďační aj za čistejšie prírodné prostredie, ktoré je obrovským bohatstvom, a preto ho musíme chrániť,“ dodáva Jozef Štefaňák, primátor mesta Vysoké Tatry.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu