V Bardejove zaznamenali nočné svietiace mraky. Na oblohe ich možno uvidíme aj nasledujúcu noc


Foto: V Bardejove zaznamenali nočné svietiace mraky. Na oblohe ich možno uvidíme aj nasledujúcu noc Foto: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

V nedeľu 23. júla 2023 mohli Bardejovčania v skorých ranných hodinách pozorovať na oblohe zaujímavý atmosférický úkaz s názvom nočné svietiace mraky alebo NLC (pozn. red.: z anglického Noctilucent Clouds). 

Ide o oblaky nachádzajúce sa veľmi vysoko, v hornej mezosfére vo výške okolo 80 kilometrov nad povrchom. Boli pozorovateľné pred východom slnka na severovýchodnej oblohe, z našich kamier najlepšie v Bardejove,“ informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti

Podľa slov meteorológov môžu byť pozorovateľné aj nasledujúcu noc približne hodinu po západe slnka na západnom horizonte, ale aj ráno na severovýchodnom horizonte pred východom slnka. Zároveň však upozorňujú, že miestami môže v pozorovaní prekážať štandardná troposférická oblačnosť.

Dopĺňajú tiež, že v našej oblasti toto žiarivé divadlo nastáva len v období letného slnovratu a pár týždňov okolo, sezóna pozorovania NLC sa tak blíži ku koncu. Môže teda ísť o jednu z posledných možností pozorovania svietiacich mrakov v tomto roku. S istotou sa však ich výskyt predpovedať nedá.


„Možnosti pozorovania totiž závisia od výšky slnka, ktoré musí byť dostatočne vysoko, aby tieto mraky nasvietilo, no zároveň ešte musí byť tma, aby sme ich videli,“ spresňuje SHMÚ.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu