FOTO: Prešovský predstaničný priestor čakajú opravy, súvisieť majú aj s frekventovanou cestou nad podchodom


FOTO: Prešovský predstaničný priestor čakajú opravy, súvisieť majú aj s frekventovanou cestou nad podchodom
Galéria: 12 fotiek

Predstaničný priestor v Prešove prejde ďalšími opravami. Vyplýva to zo zmluvy o dielo, ktorá bola podpísaná 13. júna 2023. Tento prestupný uzol na Masarykovej ulici prešiel rekonštrukciou už v roku 2018, presnejšie práce prebiehali od apríla 2018 do mája 2019. 

Rekonštrukcia v roku 2018 stála viac ako dva milióny eur

Ako informuje Mestská hromadná doprava Prešov na internetovej stránke, projekt rekonštrukcie predstaničného priestoru riešil opravu pešieho podzemného podchodu, konštrukčných vrstiev a opatrenia na zvýšenie bezpečnosti chodcov a cyklistov, prebehla aj výstavba nových zariadení súvisiacich s prestupným uzlom, teda bezbariérové rampy, schody, eskalátory, výťahy, vodiace línie pre zrakovo postihnutých a kamerový systém.


„V júni 2018 sa naplno rozbehla stavba, najprv sa činnosť stavbárov sústredila na rekonštrukciu roky zanedbaného podchodu, neskôr sa pozornosť upriamila aj na zastávky MHD, kde došlo ku kompletnej prestavbe priestoru. Zrekonštruovaná stavba bola do užívania daná na konci júla 2019,“ uvádza Mestská hromadná doprava Prešov. 

Celkové finančné náklady na tento projekt boli viac ako dva milióny eur, spolufinancoval ho Integrovaný regionálny operačný program - Európsky fond regionálneho rozvoja.


Predstaničný priestor čakajú ďalšie opravy

Zo zmluvy, ktorá bola uverejnená v elektronickej verejnej správe mesta Prešov, vyplýva, že predstaničný priestor sa nachádza v havarijnom stave a po štyroch rokoch ho čakajú ďalšie opravy. Problémom je neustále zatekanie.

Ako priblížila hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová, predmetom tejto stavby je odstránenie zatekania vrátane úpravy vozovky. Predstaničný priestor nebude nanovo zrekonštruovaný, cieľom je len v nevyhnutnej miere zasiahnuť do predtým zrealizovaných stavebných prác. 

„Presný termín začatia stavebných prác zatiaľ nie je stanovený z dôvodu, že je súčasne potrebné riešiť dopravné obmedzenia, ktoré začatím stavebných prác vzniknú. Zmluvný termín výstavby je 12 mesiacov,“ uviedla Terézia Rácová.

Vzhľadom na to, že ide o frekventovanú cestu, má byť vozovka nad podchodom podľa uverejnenej zmluvy o dielo prevádzkyschopná do siedmich mesiacov, celková cena projektu má byť vyše 724-tisíc eur s DPH. Objednávateľom projektu je mesto Prešov, zhotoviteľom spoločnosť INTERBAU, s.r.o., ktorá bola úspešná vo verejnom obstarávaní vyhlásenom na predmet tejto zákazky. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu