FOTO: Vo Vysokých Tatrách sa vyzbierali dve tony invazívneho Pohánkovca japonského, pomohli aj dobrovoľníci


FOTO: Vo Vysokých Tatrách sa vyzbierali dve tony invazívneho Pohánkovca japonského, pomohli aj dobrovoľníci
Galéria: 4 fotky
Foto: Tatranský národný park

Na území Tatranského národného parku sa v tomto roku podarilo odstrániť až dve tony Pohánkovca japonského (Fallopia japonica). Ten bol do Európy privezený ako medonosná a okrasná rastlina, následne sa začal invazívne rozširovať na opustených a nevyužívaných miestach s narušenou vegetáciou, v okolí vodných tokov, ciest a železníc. 

Ide o rastlinu, ktorá často vytvára rozsiahle husté porasty a šíri sa predovšetkým vegetatívnym spôsobom – podzemkami, tie v niekoľkých vrstvách pod sebou prerastajú pôdu, pričom sa rozkonárajú a vyrastajú z nich nové byle. Pohánkovec je vysoký viac ako dva metre, je odolný voči stresu a vitálny. 

Likvidácia rastliny trvala dva dni a bola vykonávaná v 20 lokalitách v oblasti Vysokých Tatier. Počas týchto dní sa podarilo zlikvidovať viac ako dve tony pohánkovca. Na odstránení sa aktívne podieľali pracovníci Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici, ale aj dobrovoľníci.

Neváhajú si vyhrnúť rukávy a zašpiniť sa pri vynášaní biomasy a jej nakladaní. Hoci nám prácu znepríjemňoval dážď, z územia Tatranského národného parku sme odstránili celkovo 2 060 kilogramov tejto inváznej rastliny, ktorá bola následne odvezená a zlikvidovaná v kompostárni,“ pochvaľuje si botanička Katarína Žlkovanová prostredníctvom webovej stránky.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu