FOTO: Situáciu na území Kežmarku sa počas víkendu podarilo zvládnuť aj vďaka protipovodňovému poldru


FOTO: Situáciu na území Kežmarku sa počas víkendu podarilo zvládnuť aj vďaka protipovodňovému poldru
Galéria: 17 fotiek

Mesto Kežmarok v nedeľu 6. augusta 2023 o 03:30 hod. vyhlásilo pre územie mesta výstrahy 3. stupňa pred dažďom a 2. stupňa pred povodňovými aktivitami. Zaplnený bol aj polder na potoku Ľubica.

„Tým, že sa naplnil, zachytil prvú prívalovú vlnu a nepustil ju do toku Ľubica, tým pádom pomohol aj rieke Poprad a nedvihol hladinu,“ uviedol primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák vo vyjadrení na sociálnej sieti. 

Mesto Kežmarok vďaka tomu nemuselo vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Podľa Jána Ferenčáka tento polder plní svoju úlohu a opäť uchránil územie mesta Kežmarok pred povodňami.

„Chceme takéto poldre okolo celého mesta, viacero menších, ktoré zachytia ešte aj dažde, ktoré by mali prísť do rieky Poprad alebo do potoka Ľubica. Ak sa nám tento projekt podarí, tak mesto Kežmarok opäť zvýši protipovodňovú ochranu,“ dodáva primátor mesta Kežmarok. 


Výstavba na potoku sa začala v roku 2015. Polder na toku Ľubica bol navrhnutý za účelom zabezpečenia protipovodňovej ochrany mesta Kežmarok a obce Ľubica. Táto oblasť zažila v roku 2010 veľkú povodeň.

„Stav vodných tokov sme monitorovali a zo soboty na nedeľu to opäť bolo vážne. Aj keď potok Ľubica mal mierne zvýšenú hladinu na vodočte medzi 50 a 60 centimetrov, v nedeľu ráno sme kontrolovali aj oba suché poldre na našom území,“ uviedol starosta obce Ľubica Ján Kapolka.

Ako dodáva, zatiaľ čo polder v Ruskinovciach sa nenapĺňal, ten v Ľubici bol plný a voda pretekala cez prah. Vďaka poldru bola zachytená povodňová vlna. Podľa Jána Kapolku obec Ľubica a mesto Kežmarok ostali zo strany obce ochránené. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu