Podľa Prešovského samosprávneho kraja, mesta Prešov a aktivistov je privádzač Grófske nevyhnutný pri výstavbe R4


Foto: Podľa Prešovského samosprávneho kraja, mesta Prešov a aktivistov je privádzač Grófske nevyhnutný pri výstavbe R4 Foto: Prešovský samosprávny kraj

Prešovský samosprávny kraj, mesto Prešov a aktivisti chcú, aby ministerstvo dopravy zaradilo do prípravy a realizácie privádzač Grófske za obcou Nižná Šebastová. Informuje o tom prešovská župa na oficiálnej internetovej stránke

Výstavba privádzača je podľa Prešovského samosprávneho kraja, mesta Prešov a občianskeho združenia Náš Prešov nevyhnutná pri budovaní II. etapy obchvatu mesta Prešov a mala by byť vyvolanou investíciou štátu. Privádzač nie je zaradený medzi stavebné objekty pripravovanej druhej etapy severného obchvatu. Privádzač má spojiť mestskú časť Nižná Šebastová s rýchlostnou cestou R4.

„Privádzač Grófske je dôležité realizovať ako súčasť výstavby rýchlostnej cesty R4, pretože už počas tohto procesu by ako servisná komunikácia pomohol výrazne odbremeniť Fintickú ulicu od prejazdu ťažkej techniky a nákladných vozidiel prevážajúcich materiál na stavenisko. Zároveň však prináša aj nové riešenie pomerne komplikovanej križovatky na vjazde do Prešova v smere od Kapušian, ktoré by rovnako zlepšilo dopravnú situáciu v danom úseku,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha. 


Kraj, mesto i aktivisti apelujú na ministerstvo dopravy, aby prehodnotilo začatie prípravy tejto cesty či už vo forme účelovej alebo obslužnej komunikácie k stavenisku, ktorá by mohla byť neskôr stavebne upravená na cestu prioritne s parametrami cesty I. triedy.

Výstavba rýchlostnej cesty R4 má pomôcť priniesť do regiónu ďalšieho významného investora, no bez privádzača Grófske môže dôjsť k zhoršeniu kvality bývania, bezpečnosti, k nárastu emisií a hlukovej záťaži pre obyvateľov tejto časti mesta. 

„Snahou samospráv i nášho občianskeho združenia je, aby sa druhá etapa severného obchvatu mesta Prešov a privádzača Grófske realizovali spoločne. Hoci to nebolo v investičnom pláne ministerstva, ani Národnej diaľničnej spoločnosti, túto výstavbu považujeme za dôležitú aj z pohľadu funkčnosti tejto spojnice, prepojenia s priemyselným parkom i mestských častí a sídlisk,“ doplnil za OZ Náš Prešov René Polačok.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu