TIP na výlet: Navštívte pozostatky zaniknutej tatranskej osady, v ktorej podľa povesti žili obri


Foto: TIP na výlet: Navštívte pozostatky zaniknutej tatranskej osady, v ktorej podľa povesti žili obri
Galéria: 2 fotky
Foto: www.tatry.sk

Ak si chcete spríjemniť dlhú cestu po diaľnici D1 alebo len trocha nazrieť do histórie, navštívte pozostatky stredovekej osady Šoldov neďaleko obce Štrba. Areál sa nachádza nad prameňom ľavého prítoku Štrbského potoka a je prístupný autom aj na bicykli. 

Okolo zaniknutej osady sa vznáša viacero tajomstiev, ktoré sa nepodarilo celkom odkryť ani niekoľkými archeologickými výskumami. Objav ľudských kostier, ktorých výška presahovala dva metre, sa stal podkladom pre povesť o miestnych obroch.   


V areáli sa nachádzajú ruiny niekdajšieho kostola a dva drevené príbytky s lávkou. Vďaka archeologickým výskumom a vykopávkam, ktoré tu boli realizované, sa podarilo datovať výstavbu kostola do 13. storočia a odkryť časti jeho murív.

Našli sa tu tiež medené a strieborné poľské a uhorské mince, keramické artefakty, neúplná kamenná krstiteľnica či rozličné kovové výrobky vrátane klincov, nožíkov a podkov. Práce v areáli priniesli aj dva nálezy z predhistorického obdobia. Ide o štiepanú kamennú industriu z bližšie nedatovaného obdobia praveku a kamenný klin z mladšej doby kamennej.


Okrem čiastočne zrekonštruovaných budov osady tu nájdete aj pamätník, informačnú tabuľu a posedenie v menšom altánku.

 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu