FOTO: Začiatok prác na výstavbe prvej geotermálnej elektrárne v Prešovskom kraji je naplánovaný na rok 2024


FOTO: Začiatok prác na výstavbe prvej geotermálnej elektrárne v Prešovskom kraji je naplánovaný na rok 2024
Galéria: 2 fotky
Foto: PW Energy, a. s.

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský podpísal vo štvrtok 24. augusta Memorandum o vzájomnej spolupráci so zástupcami spoločnosti PW Energy. Župa tak podporila rozvoj využívania geotermálnej energie na svojom území.  

Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová, spoločnosť PW Energy plánuje vybudovať geotermálnu elektráreň v katastri obce Ľubotice. V prípade zrealizovania projektu pôjde o prvú geotermálnu elektráreň v Prešovskom kraji.    

„Máme veľký záujem podporovať a rozvíjať obnoviteľné zdroje energie na území kraja v ceste za zelenšou budúcnosťou. Geotermálna energia je z tohto pohľadu skvelou príležitosťou, zvlášť preto, že prírodné podmienky jej rozvoja v tomto regióne prajú,“ uviedol Milan Majerský. 

V okolí elektrárne plánujú aj ďalšie investičné akcie 

Na základe dohody kraj podporí projekt v rámci svojich kompetencií vrátane prípadných navrhovaných zmien v územných plánoch mesta a dotknutých obcí. Župa sa zároveň dohodla s investorom, že umožní odber tepla, ktoré bude využiteľné pre súčasné mestské či obecné budovy, ale aj prípadné nové objekty.

„Naším cieľom je priniesť do regiónu výrobu zelenej elektriny a tepla, ktorá významne prispeje k redukcii emisií a zároveň môže naštartovať ďalšie projekty, čím prispeje k celkovému rozvoju,“ uviedol Milan Jankura, predseda predstavenstva PW Energy, a. s. 


V okolí elektrárne sa počíta s ďalšími investičnými zámermi. V hre je napríklad zelený geotermálny priemyselný park, ktorý poskytne priestor pre podnikateľov či športové a rekreačné prevádzky. Plánuje sa tiež výstavba juhovýchodného obchvatu mesta Prešov, ktorý bude prechádzať cez rozvojovú zónu. 

Predpokladaná výška investície prvej etapy projektu predstavuje 65 miliónov eur 

Spoločnosť PW Energy má rozpracované aj ďalšie dva projektové zámery výstavby geotermálnych stredísk v okolí Prešova. Celkový potenciál lokality sa odhaduje na 20 elektrických megawattov,” priblížila Daša Jeleňová. 

Ako ďalej dodáva, geotermálne elektrárne tak po dokončení ročne vyrobia zelenú elektrinu vo vyššom objeme, ako je ročná spotreba domácností v Prešove. K dispozícii bude tiež zostatkové teplo, ktoré plánujú využiť popri dodávke pre obydlia aj na vykurovanie skleníkov a ďalšie poľnohospodárske činnosti, prípadne na ohrev vody v bazénoch akvaparku.

S vrtnými prácami chce investor začať v priebehu roka 2024. Povolenie od ministerstva životného prostredia dostal na jar tohto roka. Predpokladá sa, že počas prvej etapy sa do projektu investuje 65 miliónov eur. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu