FOTO: Do prevádzky bol uvedený nový diagnostický vlak. Ten má upozorňovať na chyby koľajníc


FOTO: Do prevádzky bol uvedený nový diagnostický vlak. Ten má upozorňovať na chyby koľajníc
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Železnice Slovenskej republiky - ŽSR

V utorok 22. augusta bol do prevádzky uvedený nový diagnostický vlak DV NDT, ktorý bude slúžiť na nedeštruktívne skúšanie koľajníc. Bude teda vyhľadávať povrchové a vnútorné chyby koľajníc vzniknuté prevádzkou. Na Slovensku sme takúto techniku nikdy nevlastnili, len sme si ju prenajímali od maďarských železníc. 

Obstaranie tohto diagnostické vlaku bolo významným projektom pre Železnice Slovenskej republiky, nakoľko bol financovaný z úveru od Slovenského investičného holdingu z prostriedkov OP Integrovaná infraštruktúra. Hodnota úveru je 14,4 milióna eur,“ informujú Železnice Slovenskej republiky na sociálnej sieti

Vozidlo NDT má označenie „SEVER TWIN 1435“. Ide o dvojvozidlovú jednotku s celkovou dĺžkou 50 metrov, na prevádzkovú rýchlosť 120 kilometrov za hodinu a na rýchlosť pri meraní 70 kilometrov za hodinu. Vlak má nainštalované tri meracie systémy, a to vizuálnu metódu (VT), ultrazvukovú metódu (UT), vírivé prúdy (ET) a tiež čelné snímkovanie, teda kamery. Nové vozidlo spĺňa aj európske normy a požiadavky technickej špecifikácie interoperability. 


Teraz, keď budeme chodiť vlastným vlakom, tak počítame, že tých chýb bude viac, je to logické, lebo budeme chodiť vo väčšom rozsahu a tých chýb bude narastať. Ale nejakého dramatického nárastu alebo nejakých veľkých chýb sa neobávam,“ uviedol riaditeľ výskumného a vývojového ústavu Železníc Slovenskej republiky vo videu.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu