Študenti SOŠ elektrotechnickej v Poprade sa môžu tešiť na nové moderné priestory v sume 10,7 milióna eur


Foto: Študenti SOŠ elektrotechnickej v Poprade sa môžu tešiť na nové moderné priestory v sume 10,7 milióna eur Foto: Facebook/Štefan Bieľak

V pondelok 27. augusta prebiehalo zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja, na ktorom bol odsúhlasený projekt s názvom Výstavba moderných priestorov pre Strednú odbornú školu elektrotechnickú v Poprade. Celková suma bola vyčíslená na 10,7 milióna eur. 

Prešovský samosprávny kraj (PSK) realizuje 5 projektov v prvej etape Iniciatívy Catching -up Regions ako synergické investície podporené z viacerých operačných programov.  Jedným z nich je aj projekt Zlepšenie vzdelávacej infraštruktúry v Strednej odbornej škole elektrotechnickej, Hlavná 1400/1, Poprad – Matejovce,“ informuje poslanec PSK Štefan Bieľak v príspevku na sociálnej sieti.

Cieľom schváleného projektu je vybudovať nový výcvikový polygón, zariadenia odborných účební a priestor pre praktické vzdelávanie, teda zriadenie moderného pracoviska, ktoré bude zamerané na budúcnosť v oblasti elektrotechniky, automatizácie a strojárstva.

V minulosti už boli na škole realizované aktivity národného projektu s názvom Zlepšenie stredného odborného školstva v Prešovskom samosprávnom kraji. V rámci tohto projektu sa podarilo aktualizovať obsahy vzdelávania a posilniť spoluprácu so zamestnávateľmi.


Tento projekt sa však pre zdĺhavé verejné obstarávanie (trvajúce takmer 2 roky) ešte nezačal realizovať, hoci zvyšné 4 projekty sa už finišujú a hrozilo, že sa už ani nezrealizuje, nakoľko ho bolo potrebné ukončiť do konca tohto roka, čo je absolútne nereálne. Našlo sa však iné riešenie,“ dopĺňa Bieľak.

Nové riešienie spočíva v požiadaní o schválenie možností rozdelenia schváleného projektu na dve fázy. V prvej fáze by sa malo tridsať percent schválených finančných prostriedkov, teda približne 2,4 milióna eur, vyčerpať ešte v roku 2023, a to v rámci končiaceho programového obdobia Európskej únie 2014 – 2020.


V druhej fáze bude vyčerpaných zvyšných sedemdesiat percent finančných prostriedkov, pričom pôjde o približne 5,7 milióna eur, ktoré by mali byť použité v rokoch 2024 až 2025.Tieto prostriedky budú vyčerpané už v novom programovom období Európskej únie 2021 – 2027, a to v rámci Integrovanej územnej stratégie PSK.

Okrem toho bude potrebné ešte dofinancovať z rozpočtu PSK z vlastných zdrojov 2,6 milióna eur, nakoľko celkové náklady uvedenej investície sú podľa výsledkov verejného obstarávania vysúťažené na 10,7 milióna eur,“ dodáva poslanec.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu