V TANAPe zaplatili turisti od začiatku roka za priestupky tisícky eur. Najbizarnejší prípad patrí Američanovi


Foto: V TANAPe zaplatili turisti od začiatku roka za priestupky tisícky eur. Najbizarnejší prípad patrí Američanovi Foto: TatryPortal.sk

Tatranský národný park navštevuje mnoho turistov nielen počas leta. Niektorí z nich sú zodpovední a dodržiavajú návštevný poriadok, no niektorí sa ho rozhodnú porušiť a popri turistike sa napríklad osviežia v tatranských plesách a potokoch.

Správa TANAPu od začiatku roka vybrala na mieste v blokovom konaní pokuty za približne 6-tisíc eur. Ako informuje Jana Tomalová zo Správy TANAPu, pokuty však nie sú cestou, ktorú razia. Výchova má podľa nich oveľa väčší prínos. Cieľom Správy TANAPu je vysvetľovať návštevníkom, aké dôsledky má porušovanie nastavených pravidiel a naučiť ich vnímať tatranskú prírodu bez porušovania pravidiel. 

Pohyb mimo turistických značených chodníkov

„Najčastejšie spomedzi porušovaní pravidiel správania sa v národnom parku evidujeme pohyb mimo turistických značených chodníkov a voľne pustené psy. Ide o bežné porušenia, za ktoré návštevníci zaplatili zväčša od 10 do 30 eur, zavážilo ale aj to, v akej lokalite sme ich prichytili,“ uvádza Jana Tomalová.


Medzi vážnejšie porušenia radia stanovanie alebo bivakovanie, spomínané kúpanie sa v plesách a dokonca aj jazdenie na bicykli v najprísnejších zónach. Za tieto prehrešky sa pokuty vyšplhajú aj do výšky 200 eur, no záleží aj od lokality a od toho, aký je veľký rozsah priestupku. V štatistikách taktiež figuruje zber lesných plodov.

„Tu je najlepšou a najväčšou pokutou vysypanie plodov späť do porastu, kde ich porušovatelia nazbierali a kde si ich aj nájde zver. V ostatnej dobe sa tiež boríme s nelegálnym lietaním s dronmi, čo je dosť vážny problém hlavne v období hniezdenia vtákov. V zime riešime často pohyb v sezónnej uzávere a skialpinizmus na miestach, ktoré nie sú vyhradené pre tento šport kvôli ochrane prírody, najmä živočíchom, ktoré oddychujú a potrebujú si šetriť sily, aby prečkali náročné obdobie,“ dodáva Jana Tomalová.

Najbizarnejšia pokuta

Najbizarnejšiu pokutu v Tatranskom národnom parku udelil podľa Jany Tomalovej strážca Američanovi, ktorý sa počas zimnej noci potreboval dostať na Sliezsky dom autom. Násilím vybral rampu, ktorú oprel o strom a autom sa vyviezol k Velickému plesu v blízkosti Sliezskeho domu. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu