Prešov rozbehol duálne vzdelávanie. Študentkám obchodnej akadémie poskytnú odborné vzdelanie na mestskom úrade


Foto: Prešov rozbehol duálne vzdelávanie. Študentkám obchodnej akadémie poskytnú odborné vzdelanie na mestskom úrade Foto: Mesto Prešov

Ako vyzerá práca zamestnanca mestského úradu? Mesto Prešov rozbehlo s Obchodnou akadémiou v Prešove spoluprácu v oblasti duálneho vzdelávania, vďaka ktorému dvojica študentiek získala jedinečný prístup k odbornému vzdelaniu v oblasti ekonomických a administratívnych činností. 

„Veľmi sa teším, že študentky, ktoré k nám nastúpili, si vybrali práve Mestský úrad v Prešove, ako svoj priestor na vzdelávanie. Verím, že o štyri roky tu budú dievčatá ako prvé realizovať maturitné skúšky z odboru ekonomika a majetok a budú dobre pripravené na ďalšie vysokoškolské vzdelávanie alebo priamo na prácu vo verejnej správe,“ uviedol na oficiálnej webovej stránke mesta prešovský primátor František Oľha.

V duálnom vzdelávaní si dievčatá osvoja výkon ekonomických, obchodno-podnikateľských a administratívnych činností, zostavovanie finančného plánu a rozpočtu, vedenie podvojného účtovníctva, fakturáciu, správu daní, mesačné výkazy, ročnú závierku, vybavovanie telefonickej, mailovej a poštovej komunikácie s internými aj externými partnermi.


Zároveň však budú vedieť organizovať pracovné porady, mítingy, školenia, obchodné a služobné cesty a naučia sa zabezpečovať aj rezerváciu hotelov a leteniek. Počas vzdelávania by mali zvládnuť aj vypracovanie zápisníc z pracovných porád a rokovaní, evidenciu a archiváciu dokumentov. 

Začala som študovať odbor Obchodná akadémia na Spojenej škole v Prešove. Myslím, že na mestskom úrade sa toho naučím najviac ohľadom ekonomiky, daní a financií. Verím, že tieto praktické skúsenosti mi pomôžu nájsť si rýchlejšie zamestnanie po skončení školy,“ spresnila svoje prvé dojmy jedna zo študentiek.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu