FOTO: Prvé dva elektrické midibusy sú už v Prešove, zvyšné tri vozidlá očakávajú v najbližších dňoch


FOTO: Prvé dva elektrické midibusy sú už v Prešove, zvyšné tri vozidlá očakávajú v najbližších dňoch
Galéria: 8 fotiek
Foto: Facebook/Dopravný podnik mesta Prešov, a. s.

Vozový park mestskej hromadnej dopravy v Prešove sa v piatok 22. septembra rozrástol o dva elektrické midibusy SOR EBN 8. Ako upozornil Dopravný podnik mesta Prešov na oficiálnej internetovej stránke, stalo sa tak symbolicky na Deň bez áut. 

„V najbližších dňoch k nám zavítajú ešte zvyšné tri kusy. Nasledovať budú nevyhnutné formality spojené s registráciou vozidiel, prípravou a zaškolením zamestnancov na obsluhu a údržbu,“ uviedol dopravný podnik. 

Cena za jeden elektrický midibus je 381-tisíc eur. Nákup financoval Integrovaný regionálny operačný program a Dopravný podnik mesta Prešov sa na ňom podieľal piatimi percentami. Maximálna kapacita vozidla je 53 miest z toho 16 na sedenie a 37 na státie. Garantovaný dojazd midibusu na jedno plné nabitie predstavuje 130 kilometrov.   

„Verejné obstarávanie na dodávku elektrických midibusov v dĺžke do deviatich metrov vyhlásil Dopravný podnik mesta Prešov, a. s., v máji minulého roka. Víťazom tejto súťaže sa stala česká spoločnosť SOR Libchavy, s. r. o., ktorej výrobky už cestujúci aj vodiči dôkladne poznajú, informoval dopravný podnik.  


Elektrické midibusy budú premávať na linkách 13, 20, 24, 41, či 42

Vozidlá majú plne klimatizovaný interiér, nízkopodlažné vstupy, vonkajší aj vnútorný kamerový systém, označovače s predprípravou na platbu kartou ako aj akustický systém pre nevidiacich cestujúcich. 

V elektrobusoch sú tiež umiestnené USB nabíjačky s konektormi typu A a C a LCD monitory, ktoré budú poskytovať informácie o trase spoja ale aj o zmenách a novinkách v mestskej hromadnej doprave. Vozidlá sú zároveň vybavené systémom automatického počítania cestujúcich. Novinkou je vonkajšia informačná tabuľa s číslom linky, ktorá je osadená na ľavom boku vozidla.

„Zvýšeniu komfortu a spoľahlivosti prepravy sa tak cestujúci dočkajú napríklad na spojoch liniek 13, 20, 24, 41, či 42,“ doplnil dopravný podnik s tým, že midibusy s elektrickým pohonom typu EBN 8 v súčasnosti premávajú napríklad v Bratislave alebo v rumunskom Brašove.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu