FOTO: Tragédia pod Vysokou. Poľský turista neprežil 50-metorvý pád, jeho kamarát nedokázal sám zostúpiť


FOTO: Tragédia pod Vysokou. Poľský turista neprežil 50-metorvý pád, jeho kamarát nedokázal sám zostúpiť
Galéria: 2 fotky
Foto: Horská záchranná služba

V piatok 29. septembra v popoludňajších hodinách dostali horskí záchranári hlásenie od náhodného muža, ktorý bol svedkom pádu turistu počas zostupu z vrchu Vysoká. Ako informuje Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke, muž mal padať približne 50 metrov a následne ostal nehybne ležať. 

Po tomto oznámení záchranári požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS). Tá z heliportu v Starom Smokovci na palubu prevzala jedného záchranára, ktorý bol aj s lekárom vysadený pri poľskom turistovi. 

Žiaľ, 38-ročný poľský turista utrpel poranenia nezlúčiteľné so životom a lekár už mohol len skonštatovať smrť. Medzitým požiadal prostredníctvom poľských záchranárov Tatranskej dobrovoľníckej záchrannej služby (TOPR) o pomoc aj jeho kamarát, s ktorým bol na túre. Po tragickej nehode kamaráta už nebol schopný samostatne zostúpiť spod vrcholu Vysokej,“ dopĺňajú záchranári.

Horský záchranár, ktorý ostal pri nebohom, bol vyzdvihnutý posádkou VZZS, ktorá smerovala k uviaznutému turistovi. Následne ich spolu evakuovali z terénu a vysadili pri Popradskom plese. Telo nebohého muža transportovala Horská záchranná služba do Starého Smokovca, kde ho odovzdala obhliadajúcemu lekárovi a Policajnému zboru Slovenskej republiky.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu