Česko, Poľsko a Rakúsko zavádzajú náhodné kontroly na hranici so Slovenskom, Ľudovít Ódor sľubuje reakciu


Foto: Česko, Poľsko a Rakúsko zavádzajú náhodné kontroly na hranici so Slovenskom, Ľudovít Ódor sľubuje reakciu

Ako informovali Aktuality.sk Česko s Poľskom začnú od stredy 4. októbra robiť náhodné kontroly po celej hranici so Slovenskom. Podľa Denníka N krátko po tomto oznámení kontroly na slovenskej hranici vyhlásilo aj Rakúsko. Nový režim by mal trvať desať dní a kontrolovať sa budú len podozrivé autá, aby nedošlo k obmedzeniu bežného pohybu osôb.

Podľa poľského ministra vnútra Mariusza Kamiňského prípadné predĺženie budú zástupcovia krajín vyhodnocovať podľa situácie. Dôvodom kontrolných opatrení je vysoký počet migrantov prichádzajúcich do Európy. Poľsko poukázalo na to, že oproti minulému roku vzrástla nelegálna migrácia a počet migrantov zadržaných na Slovensku o takmer tisíc percent.

„Cez Poľsko prechádza smerom do Nemecka a iných krajín Európskej únie množstvo migrantov. Len za dva týždne sme zaznamenali a zadržali 551 nelegálnych migrantov,” priblížil aktuálnu situácia v krajine poľský minister Mariusz Kamiňski.

Premiér Ľudovít Ódor oznámil, že v stredu 4. októbra na rokovaní vlády zareaguje aj Slovenská republika na rozhodnutie jej susedov. Podľa Ľudovíta Ódora migrácia potrebuje európske riešenie na vonkajších hraniciach. Je presvedčený, že akonáhle začne niektorá krajina viac chrániť svoju hranicu, vyvolá to kaskádový efekt, všetci za to zaplatíme peniaze a výsledok bude veľmi nejasný.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu