Spotrebitelia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti po novom zaplatia za vodné a stočné menej


Foto: Spotrebitelia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti po novom zaplatia za vodné a stočné menej Foto: pixabay.com

Spotrebitelia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti budú platiť menej. O nižších cenách vodného a stočného, ktoré vstúpili do platnosti v utorok 3. októbra, rozhodol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ročná úhrada za vodohospodárske služby tak podľa úradu poklesne priemernej trojčlennej rodine o takmer 20 eur. Informovala o tom Východoslovenská vodárenská spoločnosť na oficiálnej internetovej stránke.    

„Zníženie výdavkov pre priemernú trojčlennú rodinu bude predstavovať 8,15 eur za rok s DPH pri spotrebe vody 34 metrov kubických za osobu za rok. V prípade maximálnej ceny za odvádzanie a čistenie odpadovej vody bude zníženie výdavkov predstavovať 11,69 eur za rok s DPH pri produkcii odpadovej vody 34 metrov kubických za osobu za rok,” uviedol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vo svojom rozhodnutí. 

Ako ďalej dodáva, priemernej trojčlennej rodine by tak mala poklesnúť úhrada za vodohospodárske služby celkom o 19,84 eur za rok s DPH. K zníženiu cien prišlo po tom, čo na začiatku tohto roka boli zvýšené v dôsledku rastúcich cien energií a s tým spojeného nárastu prevádzkových nákladov vodárenských spoločností.

Stanislav Hreha, prezident Asociácie vodárenských spoločností na Slovensku a predseda Dozornej rady Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, pri poslednom navyšovaní cien informoval o novej vyhláške, ktorá má zabezpečiť, aby boli vodárenské spoločnosti na rovnakej úrovni ako dodávatelia elektriny či plynu.


„To znamená, že ak budú ceny energií potrebných pre chod vodárenských spoločností stúpať, zvýši sa aj cena vodného a stočného. Naopak, ak budú klesať, naše ceny pôjdu dole,“ vysvetlil Stanislav Hreha.     



 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu