Ženy a slečny, boli ste na vyšetrení prsníkov? Počas Ružového októbra tak môžete urobiť v Popradskej nemocnici


Foto: Ženy a slečny, boli ste na vyšetrení prsníkov? Počas Ružového októbra tak môžete urobiť v Popradskej nemocnici Foto: pexels.com

Nemocnica Poprad sa zapojila do tohtoročného Ružového októbra, ktorý šíri osvetu o preventívnom vyšetrení prsníkov. Lekári zdôrazňujú, že jediná návšteva môže zachrániť život. Na oddelení diagnostickej a intervenčnej rádiológie v Poprade veľa žien, napriek tomu, že samé cítia, že by mali prísť, ešte stále zanedbávajú prehliadky alebo ich dokonca ignorujú.

Karcinóm prsníka patrí medzi najčastejšie nádorové ochorenia u žien a celkovo je v prvej trojke všetkých onkologických ochorení. Preto Ružový október a ružová stužka celosvetovo symbolizujú boj proti tomuto typu rakoviny a celkovej snahe dostať ho pod kontrolu. Nemocnica Poprad preto pripravila na október viacero preventívno-propagačných akcií.

Každý októbrový utorok, okrem 17. októbra, môžu prísť ženy na mamografiu do nemocnice aj bez objednania. ,,Vždy od 7:45 do 9:00 hod., ak majú žiadanku od svojho lekára ich vyšetríme u nás na rádiológii v Poprade na počkanie. Vyšetrenie je určené pre ženy vo veku 50 až 69 rokov. Treba si priniesť aj predchádzajúcu obrazovú dokumentáciu, ak je k dispozícii,“ priblížila doktorka Gabriela Kusková.



V nemocnici sa budú rozdávať aj informačné letáky či pacientkam budú vysvetlené efekty skríningovej mamografie, ktorá dokáže odhaliť aj tie najmenšie nálezy na prsníkoch. Oddelenie primára Michala Heržáka bude v rámci Ružového októbra nosiť ružové tričká: Pokrok medicíny dnes dokáže toto ochorenie trvalo vyliečiť s výbornou prognózou do budúcna, ženy však musia prísť včas. Čas je to, čo nevieme vrátiť späť, preto je prevencia tak dôležitá.“ 

Podľa lekárov je tiež potrebné o rakovine prsníka otvorene a bez strachu hovoriť či už s pacientmi alebo aj ich rodinami. Napriek odbornej snahe každoročne si toto ochorenie vyžiada stovky úmrtí. Ak má žena akékoľvek problémy s prsníkmi, treba ihneď vyhľadať svojho lekára alebo gynekológa. V Nemocnici Poprad v rámci skríningu lekári ročne odhalia okolo 20 prípadov rakoviny prsníka u bezpríznakových žien.

,,Každá žena po 40. roku života by mala pravidelne, raz za dva roky, absolvovať mamografické vyšetrenie. Odporúčanie im dá ich lekár, zväčša gynekológ, na bezplatné a bezbolestné vyšetrenie. Výsledky z mamografie posudzujú v Poprade dvaja lekári, aby sa predišlo nesprávnemu vyhodnoteniu nálezov,“ vysvetľuje Gabriela Kusková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu