FOTO: Hasiči Prešovského kraja zasahovali po zemetrasení sedemkrát. Pomáhali pri úniku plynu či zničených budovách


FOTO: Hasiči Prešovského kraja zasahovali po zemetrasení sedemkrát. Pomáhali pri úniku plynu či zničených budovách
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Televízia JOJ

Počas pondelka 9. októbra zasahovali hasiči v Prešovskom kraji v súvislosti so zemetrasením dokopy sedemkrát. V troch prípadoch pomáhali v Prešove, dvakrát vo Vranove nad Topľou, jedenkrát vo Svidníku a aj v Humennom.

Dokopy zasahovalo 29 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 11 kusmi hasičskej techniky. Krátko po zemetrasení vyrazili na pomoc aj deviati členovia Dobrovoľného hasičského zboru z obcí Ďapalovce a Soľ spolu s dvoma kusmi techniky.

Podľa ministerstva vnútra v obciach Holčíkovce a Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou a Kolbovce v okrese Stropkov musela byť vyhlásená mimoriadna situácia pre poškodenia domov.

Išlo najmä o porušené vedenia, rozvody, popretrhávané plynové a vodovodné prípojky k rodinným domom a poškodenie obydlí rôznej závažnosti od popraskaných omietok po narušenie statiky. Výška škôd nie je zatiaľ vyčíslená. Ako nás informovalo ministerstvo vnútra, obidve jadrové elektrárne na území Slovenska sú v poriadku a fungujú v bežnom režime.

Únik plynu

V Prešove o 20:33 hod. ohlásili obyvatelia bytovky na Magurskej ulici únik plynu. Miestni hasiči spolu s políciou monitorovali okolie, zatiaľ čo technik Slovenského plynárenského priemyslu sa snažil nájsť a následne aj zastaviť unikajúci plyn v jednom z bytov na 3. poschodí bytového domu.

Nakoniec sa mu to podarilo a Prešovčania sa mohli vrátiť do svojich bytov. Podľa prítomných hasičov sa pri tomto zásahu nikto nezranil.  


Mimoriadna situácia v Ďapalovciach

Približne o 22:29 hod. boli hasiči z Vranova nad Topľou požiadaní o pomoc v obci Ďapalovce, kde zemetrasenie poškodilo niektoré rodinné domy. Starosta obce tam o 21:30 hod. vyhlásil mimoriadnu situáciu. Na mieste zasahovali vranovskí hasiči, dobrovoľní hasiči z obcí Ďapalovce a Soľ, polícia, starosta a skupina z krízového riadenia mesta.

Podľa predbežných informácií tam udrelo zemetrasenie so silou 4,9 magnitúdy. Z obce evakuovali 44 ľudí a 15 rodinných domov bolo uzatvorených. Krízový štáb ukončil akciu o 02:15 hod. s tým, že v ranných hodinách budú ďalej pokračovať.

Prasknuté steny domov

Hasiči zasahovali opäť v Prešove približne o 23:12 hod. pri prasknutí nosných častí bytového domu na Levočskej ulici číslo 27 až 29. Nachádzali sa tam aj polícia, primátor mesta Prešov, skupina z Krízového riadenia mesta a okresu spolu so statikom mesta.

„Statik na mieste vykonal prieskum, kde zhodnotil stav, že nehrozí bytovke žiadne ohrozenie a ľudia sa tak mohli vrátiť späť do svojich bytov. Praskliny boli len v pivničných priestoroch, nie v bytových jednotkách,“ doplnila hovorkyňa Hasičského a Záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu