FOTO: V Poprade vzniká multifunkčný polygón pre mladých elektrotechnikov. Do projektu sa investuje vyše 10 miliónov eur


FOTO: V Poprade vzniká multifunkčný polygón pre mladých elektrotechnikov. Do projektu sa investuje vyše 10 miliónov eur
Galéria: 2 fotky
Foto: Prešovský samosprávny kraj

Stredná odborná škola elektrotechnická v Matejovciach v Poprade sa rozrastie o multifunkčný polygón s novými učebňami, prednáškovými miestnosťami a odbornými dielňami. Súčasťou objektu bude tiež jedáleň, ako aj športové a ubytovacie zázemie. Do výstavby a nového vybavenia sa celkovo investuje 10,5 miliónov eur. Informoval o tom Prešovský samosprávny kraj na oficiálnej internetovej stránke.

„Takéto špičkové cvičisko tu ešte nemáme, ale využívame dielne s modernou technikou z niektorých projektov, ktoré sme realizovali. Aktuálna investícia nám však veľmi pomôže v zlepšení vzdelávania na našej škole,“ uviedol Ján Furcoň, riaditeľ Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Matejovciach.

Stavebné práce sa už začali, pričom dokončené by mali byť o 18 mesiacov. Výsledkom budú bezbariérové priestory pre výcvik v odboroch elektrotechnika, mechanika a strojárenstvo s kapacitou 400 žiakov.


Projekt sa realizuje vďaka európskym štrukturálnym fondom, programu IROP a župným zdrojom. Ako uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, ide o finančne náročný projekt, preto ho rozdelia na viacero fáz.

„V prvej fáze by sa malo 30 % schválených prostriedkov, čo je približne 2,4 miliónov eur, vyčerpať v aktuálnom roku. V druhej fáze chceme vyčerpať zvyšných 70 %, a teda približne 5,7 milióna eur, ktoré by mali byť použité v nasledujúcich dvoch rokoch. Tieto prostriedky budú čerpané v rámci nového programového obdobia cez projektové balíky definované Integrovanou územnou stratégiou kraj,“  priblížil Milan Majerský. 

V rámci modernizácie zakúpia do školy aj nové materiálno-technické vybavenie za 2,2 miliónov eur. Pribudnú 3D stimulátory elektrických inštalácií, CNC frézy a sústruhy, technologické pracoviská, výukové systémy elektroinštalácií a rozvodov, ako aj vybavenie zvarovne, kovoobrábacie stroje či automatická montážna linka.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu