Hodiny strávené v obklopení prírody bez pohybu: Pozrite si wildlife fotografie od Jozefa Kovalíka


Foto: Hodiny strávené v obklopení prírody bez pohybu: Pozrite si wildlife fotografie od Jozefa Kovalíka
Galéria: 17 fotiek
Foto: Koláž fotografií Jozefa Kovalíka

V Prešovskom kraji sa ukrýva množstvo pokladov. Do ich objavovania sa môžete pustiť spolu s nami prostredníctvom záberov amatérskych aj profesionálnych fotografov, ktorých tvorbu vám predstavíme v našej novej sérii článkov s názvom Cez objektív.

Každý z nás má iné záľuby a aktivity, vďaka ktorým si vyvetrá hlavu a odstrihne sa z kolobehu všedných dní. Pre niekoho to môže byť šport, pre niekoho pozeranie filmov a seriálov č turistika a pre niekoho zase prechádzky a pobyt v prírode. Čas strávený v prírode má veľmi rád aj učiteľ Jozef Kovalík zo Sabinova, ktorý ho spája s fotografovaním voľne žijúcich zvierat, wildlife fotografovaním.

Už ako malý chodil rád do lesa, kde vďaka rodičom spoznával a objavoval krásy okolitej prírody. „Je to naozaj krása a stále ma to neprestáva udivovať. Stále sa je čo učiť, spoznávať, objavovať,“ vysvetľuje Jozef. Postupne prišiel na to, ako dokáže pozorovať lesných obyvateľov bez toho, aby o ňom vedeli.

„Mal som na to len ďalekohľad a cítil som v sebe postupne vôľu ukázať tú krásu a momenty, ktoré zažívam, aj iným ľuďom. Aj takým, ktorí buď nemôžu do lesa ísť alebo tam jednoducho nechodia. Myslím si, že príroda je pre našu existenciu veľmi dôležitá a ak sa o ňu nebudeme zaujímať, starať, tak dlho na Zemi nepobudneme,“ hovorí ďalej fotograf.

[photo]2688[photo]

A prečo si Jozef vybral práve druh fotografie wildlife? Ako sám povedal, najradšej má blízke stretnutia so zvieratami. „Momenty, kedy je odo mňa srnec len na pár metrov, niekedy aj na dosah ruky, sú tie najlepšie a ešte ak sa k tomu pridá vydarená fotka, je to úplná paráda!“


Vďaka tomuto druhu fotografií sa stále učí, číta knihy, spoznáva zvieratá také aké sú, učí sa stopovaniu, trpezlivosti, keďže niekedy čaká hodiny v nepohodlnej polohe bez výsledku, no okrem toho lieči aj telo a myseľ v tichu lesa a je vďačný aj za maličkosti. Jozef začal aktívnejšie fotiť v roku 2018 a podľa jeho slov ho to s pokrokom techniky baví stále viac. Ako veľký problém však vníma odlesňovanie, zaberanie lesnej plochy novými stavbami, zmenšovanie lesa a pohyb ľudí. 

Jozef vyhral aj niekoľko fotografických súťaží, napríklad súťaž MAS, v ktorej bol na Agrokomplexe dvakrát absolútnym víťazom. S fotografiou sokola sa dokonca prebojoval medzi finalistov v medzinárodnej súťaži Urban Wildlife Photography.

Krásy wildlife v podaní Jozefa Kovalíka si môžete prezrieť v priloženej fotogalérii. Ak vás tvorba Jozefa Kovalíka zaujala, navštívte jeho instagramový profil yoekvlk alebo YouTube kanál Jozef Kovalík.

Baví aj vás pohľad na svet cez objektív fotoaparátu a vo vašom portfóliu majú miesto aj zábery zachytávajúce krásy Prešovského kraja? Nepremeškajte jedinečnú príležitosť odprezentovať svoju tvorbu na našom portáli Prešovak.sk. Viac sa dočítate v nasledujúcom článku.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu