Recenzia: Mal by film Vrahovia mesiaca kvetov získať Oskara? Dielo zobrazuje skutočnú udalosť spred 100 rokov


Foto: Recenzia: Mal by film Vrahovia mesiaca kvetov získať Oskara? Dielo zobrazuje skutočnú udalosť spred 100 rokov Foto: Cinemax

Príbeh filmu Vrahovia mesiaca kvetov približuje životy členov jednej z najbohatších komunít na svete v 20. rokoch minulého storočia. Ide o indiánsku osadu Osageov, ktorí na svojej pôvodne chudobnej pôde objavili ropu a rozprávkovo zbohatli počas jednej noci. Približne pred 100 rokmi žili v meste Oklahoma v luxusných domoch, jazdili na najnovších autách a vodičov alebo sluhov im robili „biele tváre“, ktoré ticho bažili po ich peniazoch.

Bohatstvo nie je všetko, čo v tomto prípade potvrdzuje tragédia, ktorá padla na Osageský kmeň. Jeho obyvateľstvo prenasledujú nevysvetliteľné úmrtia či samovraždy, ktorých vyšetrovanie sa vždy zametie pod koberec, pretože bohatí či nebohatí, nakoniec ide predsa len o Indiánov. Po smrti sa však práva mŕtvej osoby na zisky z ropy vždy potichu presunú do cudzích rúk. Je to náhoda alebo zámer niekoho z bieleho obyvateľstva?

Diváci môžu sledovať tieto udalosti cez tri vzájomne prepojené postavy, jedna z majiteliek indiánskej pôdy presýtenej ropou Mollie Burkartová, jej manžel Ernest Burkhart a jeho strýko William Hale. Mollie je dedičkou veľkého bohatstva, a možno aj preto sa s ňou ožení vojnový veterán Ernest, ktorý zbožňuje peniaze.

Jeho strýko Hale, ktorého Ernest volá kráľ, sa tvári ako priateľ Osageov, ale jeho úmysly sú veľmi sebecké a nezastaví sa pred ničím. Ernest je natoľko zmanipulovaný kráľom Haleom, že ohrozí až život Mollie, ktorá trpí cukrovkou. Dokáže sa mu Ernest postaviť a zachrániť tak svoju rozpadajúcu sa rodinu? Alebo ostane navždy jeho poskokom?  


Dych berúci príbeh s hviezdnym hereckým obsadením

Svetovo uznávaný režisér Martin Scorsese vytvoril spolu so scenáristom filmov Duna alebo Forrest Gump Ericom Rothom príbeh plný ľudskej chamtivosti, pretvárky, falošných výpovedí, manipulovania či utrpenia. Úmrtia nevinných indiánov sú v niektorých prípadoch tak okato spravené, až vás bude stavať zo stoličky, že nebudete chápať, ako si zámer vrahov nikto nevšimol. 

Ešte pred jeho premiérou bol film silno očakávanou snímkou a väčšina publika ho po pozretí hodnotí ako majstrovské dielo, dokonca sa šušká, že bude v niektorých kategóriach nominovaný aj na Oskara. Na webovom portáli Rottentomatoes.com dostal 93 percent a od divákov 84, ktorí si pochvaľovali autentické herecké výkony, nádhernú kinematografiu a silný príbeh.

Naša redakcia Prešovak.sk musí súhlasiť s publikom a pochváliť hercov, ktorí stvárňovali hlavné postavy. Leonardo DiCaprio zahral veľmi presvedčivo chamtivého vidieckeho veterána, ktorý je zmanipulovaný svojím strýkom. Lily Gladstoneová svojou charizmou, pokojom a indiánskymi črtami vierohodne reprezentovala indiánsky kmeň, rovnako sme boli očarení jej dokonalou indiánskou rečou. Pri oboch týchto hercoch sa očakáva, že za ich výkony vo filme budú nominovaní na ocenenie zlatej sošky. 


Zdroj: Cinemax

Výborné boli aj postavy, ktoré stvárňovali Robert De Niro ako zákerný kráľ Osageských hôr alebo Jesse Plemons v role spravodlivého vyšetrovateľa. Zaujímavosťou je, že vo filme môžeme vidieť tiež počiatky vzniku FBI detektívov, ktorí prišli do Oklahomy až z Washingtonu.

Okrem sledovania príbehu si môžete vychutnať atmosféru 20. rokov 20. storočia v Osageskej komunite. Priamo do tohto obdobia vás prenesú rôzne rituály inšpirované tými skutočnými, tradičné oblečenie indiánov, ich hudba, tradične sprevádzaná bubnami, či indiánsky jazyk, v ktorom prebieha niekoľko dialógov vo filme. 

Dlhšia minutáž snímky Vrahovia mesiaca kvetov ponúka publiku nahliadnuť do osudov viacerých postáv, nielen tých hlavných. Podrobne spoznáte povahy a príbehy Molliených sestier či matky, spolu s ďalšími indiánskymi boháčmi, ktorých postihne nešťastie. To vám pomôže lepšie pochopiť príbeh a jeho dôležité časti. 

Pridlhý film bez heroického konca?

Film trvá dokopy 206 minút, čo sú viac ako 3 hodiny. Niektorých divákov to môže odradiť, ale režisér Martin Scorsese im sľubuje, že to bude stáť za to: „Ponorte sa do príbehu, zoznámte sa s postavami, spoznajte svet, ktorý sa príliš nelíši od toho, v ktorom žijeme dnes. Je to trochu iný film. Môže to byť celkom obohacujúce.“

Z nášho pohľadu si tak dôležitý film ako tento zaslúži väčší čas, aj keď niektoré scény nám prišli zbytočné a mohli by sa škrtnúť alebo skrátiť. Ako mínus by sme dielu vytkli aj náhly koniec bez veľkolepého zakončenia. Tým, že divák tak dlho čaká na rozsudok prípadu, zaslúžil by si niečo heroickejšie a konkrétnejšie. 

Zdroj: Cinemax

Fakty, ktoré by ste o tomto filme mali vedieť

  1. Film vznikol na základe skutočných udalostí, ktoré sa stali pred 100 rokmi. Martin Scorsese a Eric Rothom sa inšpirovali knihou Vrahovia mesiaca kvetov: Vraždy Osagov a zrod FBI od Davida Granna.
  2. Počas celého natáčania tvorcovia spolupracovali priamo s členmi Osageského kmeňa, ktorý doteraz existuje. Vo filme môžete vidieť autentické kostýmy indiánov a tiež počuť ich tradičnú hudbu alebo jazyk, ktorým postavy často komunikovali.
  3. S myšlienkou sfilmovať indiánsku tragédiu prišiel režisér Martin Scorsese už v roku 2017, kedy prvýkrát vyšlo Grannovo literárne dielo.
  4. Pri výbere hercov na stvárnenie hlavných postáv tvorcovia brali ohľad aj na názor komunity Osageov. Tí schválili stvárnenie Ernesta Burkharta Leonardom DiCapriom a rovnako aj Lili Gladstone ako Mollie pre herečkin indiánky pôvod a rovnako aj jej skúsenosti s touto kultúrou.
  5. Okrem toho, že film zobrazuje skutočnú udalosť, herci hrali aj postavy, ktoré sa reálne nachádzali v dianí tohto Osageského problému pred 100 rokmi. Tvorcovia nezmenili ani ich mená a nechali tie skutočné. 
  6. Vraždy kmeňa Osageov sa v americkej histórii približne storočie prehliadali, až kým na to David Grann neupozornil vo svojom románe. 
  7. Film sa natáčal väčšinu času v Oklahome, na rovnakých miestach, kde sa odohrali udalosti zobrazené vo filme. 
  8. Tvorcovia mali na výrobu filmu rozpočet 200 miliónov dolárov, čo z neho robí jeden z najdrahších s nákladmi porovnateľnými s niektorými filmami od Marvelu. Počas otváracieho týždňa stihol celosvetovo zarobiť 44 miliónov dolárov. 
  9. Dielo môžu diváci sledovať nielen v kinách, ale aj na streamovacej službe Apple TV+.

Ak chceme film zhodnotiť ako celok, dovolíme si tvrdiť, že ide o výborne spracované dielo, ktoré je o to silnejšie tým, že zobrazuje skutočnú tragédiu. Herci, kamera, kostýmy, miesto a hudba vytvoria u diváka autentický zážitok, čo bolo zámerom tvorcov. Určite by sme každému odporučili pozrieť si tento film, pretože je náučný, obohacujúci a veľa situácií sa deje aj v súčasnosti.

Cinemax v Prešove, ale aj v iných mestách, snímku ešte stále premieta, ale vopred pripomíname, že dielo má viac ako 3 hodiny. Je potrebné sa naň poriadne sústrediť, preto to neodporúčame po únavnom dni v práci. Nezabudnite si kúpiť dostatok občerstvenia, aby ste počas sledovania nevyhladli. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu