Lekári v prešovskej nemocnici použili inovatívny systém. Sú prví na Slovensku a medzi prvými v Európskej únii


Foto: Lekári v prešovskej nemocnici použili inovatívny systém. Sú prví na Slovensku a medzi prvými v Európskej únii Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove

Oddelenie angiológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove ako prvé pracovisko na Slovensku a jedno z troch v Európskej únii použilo orbitálny aterektomický systém STEALTH 360.

Ako informovala nemocnica na oficiálnej internetovej stránke, inovatívny systém využili pod vedením primára MUDr. Ľubomíra Špaka, MPH, už pri štyroch zákrokoch. Vďaka nemu sa rozšíria možnosti v oblasti endovaskulárnej liečby, a to najmä u pacientov, u ktorých boli možnosti liečenia obmedzené. 

„Systém sa dá využiť vo všetkých tepnách dolných končatín, no hlavne v oblastiach, kde je tepna vystavená extrémnej námahe pri pohybe a kde chceme zabrániť nutnosti zaviesť stent,“ priblížila nemocnica.  

Oddelenie angiológie sa okrem iného zameriava na prevenciu, diagnostiku a liečbu chorôb artériového, žilového a lymfatického systému, ako aj na výskum cievnych chorôb. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu