Čo doniesť na hroby namiesto plastových kvetov či kahancov? Tieto tipy vám pomôžu prežiť dušičky udržateľne


Foto: Čo doniesť na hroby namiesto plastových kvetov či kahancov? Tieto tipy vám pomôžu prežiť dušičky udržateľne Foto: pexels.com

Počas Sviatku všetkých svätých si väčšina z nás chce poriadne uctiť pamiatku svojich blízkych, preto nešetríme na výzdobe a množstve svetielkujúcich kahancov. Keď však sviatky uplynú, v kontajneroch sa kopia umelé kvety, ktoré sa nedajú ani zrecyklovať, spolu s kahancami a ich náplňami.

Menej je niekedy viac a platí to aj v tomto prípade. Pripravili sme si pre vás pár nápadov na pekné a zároveň aj udržateľné ozdoby či kahance na hroby, ktorými dostatočne vyjadríte svoju úctu a zároveň ušetríte prírodu od nadmerného odpadu.

Vymeňte umelé kvety za živé

Umelé kvety sa často skladajú z rôznych materiálov, ktoré nevieme recyklovať, a tak automaticky skončia v zmesovom odpade. Preto je lepšie priniesť živé kvety zviazané v kytici alebo zasadené v črepníku. Do jesenného počasia, ktoré môže byť občas sprevádzané mrazmi, sú na okrasu náhrobkov najvhodnejšie napríklad chryzantémy, libavka položená, hebe, vresovce, aksamietnice, astry alebo klinčeky. 

Rovnako si môžete vytvoriť kyticu z plodov, ktoré teraz nájdete v prírode, môžu to byť konáre ihličia, popadané farebné listy z okolitých stromov, gaštany, šišky, šípky a hocičo, čo vám zapadne do vašej dekorácie. Potom, ako kvety splnia svoju okrasnú činnosť a zvädnú, nezabudnite ich vhodiť do bio odpadu, z ktorého sa vytvorí hnojivo, vďaka tomu vyrastú ďalšie nové rastliny. 

Zdroj: Pinterest.com

Vence zo sezónnych rastlín

Vence na krížoch môžu byť rovnako ako kytice zo živých plodov. Aktuálne nájdete v kvetinárstvach čisté kostry vencov, ktoré si môžete ozdobiť podľa vášho vkusu. Najoverenejšou verziou je čečina z ihličnana pretkaná rôznymi kvetmi alebo sušenými plodinami. Obľúbenú sú aj vence z gaštanov, šišiek, žaluďov alebo javorových listov, ktoré spolu pekne ladia, a takáto výzdoba vám vydrží aj na ďalší rok. Na konci máte tak okrem peknej ozdoby aj veniec, ktorý je šetrný k prírode.



Svietniky vyrobené po svojom

Umelé kahance s rôznymi motívmi či farbami vôbec nepotrebujete kupovať. Stačí vám mať obyčajnú sviečku, ktorú vložíte do pohára na zaváranie a jej svetlo v skle vytvorí peknú atmosféru. Ak ste kreatívna duša, môžete si ho dozdobiť farbou, mašľou alebo kvetmi či konárikmi, ktoré ste nepoužili na kyticu. Namiesto sviečky, môžete do pohára vložiť aj reťaz svetielok, ktoré spravia rovnako pekný efekt. Takýto svetelný pohár vám vydrží niekoľko jesení.

Pri výbere sviečok vám odporúčame tie z včelieho alebo sójového vosku, ktoré obsahujú len prírodné látky a ich horenie nezaťažuje ovzdušie. Tieto ekologické sviečky si viete pripraviť z pár ingrediencií a s kúskom trpezlivosti aj doma. Namiesto včelieho vosku môžete využiť aj včelie medzistienky, do ktorých len zarolujete knôt.

Zdroj: Pinterest.com

Fantázii sa medze nekladú ani pri výrobe sviečok, preto ich môžete niečím obaliť alebo vrch posypať lupeňmi kvetov či sušenými kvetmi. Na svietnik môžete rovnako použiť aj lampáš alebo iné sklenené nádoby. Na všetkých týchto udržateľných ozdobách je výhoda to, že ich môžete každý rok vytiahnuť a použiť. Pri ich výrobe si precvičíte vaše umelecké cítenie a zároveň tým aj ušetríte peniaze, ktoré by ste vyhodili za predražené a nerecyklovateľné veci. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu