Prešovský samosprávny kraj v tomto roku už po 14-krát ocenil významné osobnosti a kolektívy regiónu


Foto: Prešovský samosprávny kraj v tomto roku už po 14-krát ocenil významné osobnosti a kolektívy regiónu Foto: PSK

Ceny Prešovského samosprávneho kraja a Ceny predsedu PSK za rok 2017 si prevzala šestica laureátov vo štvrtok 23. novembra v rámci slávnostného galaprogramu na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove. „Už 14 rokov po sebe oceňujeme výnimočných ľudí a ich výnimočné skutky. Také, ktoré sú dôkazom nesmiernej obetavosti, nasadenia a energie urobiť pre tento svet viac, ako sa očakáva,“ uviedol predseda PSK Peter Chudík.

Najvyššie krajské ocenenie za tento rok udelili bývalému riaditeľovi Správy a údržby ciest PSK Vladimírovi Kozákovi, za celoživotné dielo, najmä za obnovu havarijného stavu ciest od roku 2004, mimoriadnu osobnú angažovanosť za rozvoj regionálneho cestného hospodárstva a zároveň za osobný prínos v oblasti cezhraničnej spolupráce Prešovského kraja. Ďalším ocenením sa stala dedinská folklórna skupina Raslavičan, ktorá cenu získala za mimoriadne úspechy v súťaži Zem spieva, dlhoročnú úspešnú popularizáciu folklóru a uchovávanie tradícií horného Šariša. Cenu PSK si prevzal aj páter Michal Zamkovský za dlhoročnú obetavú misionársku činnosť na Slovensku i v zahraničí.

Ocenenia udeľuje Prešovský samosprávny kraj od roku 2004

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík sa v tomto roku rozhodol udeliť Cenu predsedu PSK automobilovému pretekárovi Igorovi Drotárovi za viac ako 40-ročnú úspešnú kariéru a úspechy dosiahnuté v motoristickom športe, za popularizáciu tohto športu a za propagáciu regiónu. Druhým ocenením Ceny predsedu PSK sa stala historička, autorka mnohých odborných prác a beletrie Nora Baráthová, ktorá verejné uznanie získala za celoživotné dielo v oblasti histórie, pedagogiky a kultúry. Tretie ocenenie si za mimoriadne úspechy v súťaži Zem spieva a za uchovávanie a šírenie tradičnej rusínskej kultúry prevzal folklorista Štefan Štec.

Peter Chudík svoju cenu minulý rok udelil interpretke ľudových piesní Monike Kandráčovej, profesorovi René Matlovičovi a spoločnosti 4 SPORT. Cenu predsedu PSK si v minulosti prevzali napríklad Hokejový klub Poprad, hádzanársky klub Tatran Prešov, herecký manželský pár – Jožo a Kveta Stražanovci, speváčky Mária Mačošková a Anna Servická, akademickí maliari Juraj Kresil a Andrej Smolák, lekári Ján Kľoc a Ján Kmec, kňaz Marián Kuffa, tatranský chatár Peter Petras, Ľubovnianske múzeum či Knižnica P.O. Hviezdoslava v Prešove.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PSK