Kaštiele, hrady aj kostoly. Prešovská župa podporila za tri roky obnovu 122 kultúrnych pamiatok v kraji


Foto: Kaštiele, hrady aj kostoly. Prešovská župa podporila za tri roky obnovu 122 kultúrnych pamiatok v kraji Foto: Prešovský samosprávny kraj

Prešovský samosprávny kraj prostredníctvom svojho grantového programu podporil v rokoch 2021 – 2023 obnovu 122 kultúrnych pamiatok. Poskytnuté finančné prostriedky predstavujú sumu vyše 1,7 milióna eur.

Ako informoval Prešovský samosprávny kraj na oficiálnej internetovej stránke, práce sa týkali či už interiéru, alebo exteriéru kaštieľov, kostolov, hradov, ako aj kultúrnych a meštianskych domov.  

„Náš grantový program slúži práve na to, aby sme adresne pomohli tam, kde je pomoc potrebná a doslova žiadaná. Či už pri rozvoji a zveľaďovaní našich miest a obcí, pri podpore projektov organizačných združení a cirkví a aj pri záchrane národných kultúrnych pamiatok. Dobré projekty, ktoré slúžia nám všetkým a pomáhajú uchovávať naše kultúrne a historické bohatstvo, sa oplatí podporiť,“ povedal prešovský župan Milan Majerský.

V tomto roku podporila župa zatiaľ 29 projektov, medzi ktoré rozdelila 130-tisíc eur. Pomohla tak obnoviť vežové hodiny aj kaštieľsku pekáreň vo Finticiach, vybudovať pamätník či záhradný chodník v areáli kultúrnej pamiatky, zrekonštruovať historický strop v Spišskej Kapitule a zariadiť interiér kaštieľa v Radaticiach. 


Finančné príspevky umožnili pokračovať v obnovách hradov Jasenov a Zborov      

Minulý rok sa župa podieľala na realizácii 48 projektových zámerov sumou viac ako jeden milión eur. Peniaze boli určené na rekonštrukciu kaštieľa v Uzovskom Šalgove, bývalej školy v areáli kežmarskej baziliky aj v Tichom Potoku, ako aj kultúrnych domov obcí či objektu Vozovne v Solivare v Prešove a hrobky rodiny Barkóczy. Finančný príspevok bol využitý aj na doplnenie vybavenia kaštieľa v Hendrichovciach.

„Kraj v roku 2021 podporil prostredníctvom grantov celkovo 45 projektov zameraných na rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok. Na projekty v tejto oblasti prerozdelil vyše 623-tisíc eur. Smerovali do obnovy historických objektov aj ich inventáru – vitráží, sôch, nástenných malieb, veží, zvonov, oltárov či organu. Krajské peniaze napríklad umožnili pokračovať v obnovách hradov Jasenov a Zborov a sanácii hradbového, parkanového múru v Levoči,“ doplnil Prešovský samosprávny kraj. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu