Polícia zaznamenala v tomto roku takmer tisíc prípadov domáceho násilia, z toho bolo obeťami takmer 100 detí


Foto: Polícia zaznamenala v tomto roku takmer tisíc prípadov domáceho násilia, z toho bolo obeťami takmer 100 detí Foto: pexels.com

Policajný zbor zaznamenal za posledných 10 mesiac celkovo 985 prípadov domáceho násilia. Najčastejšími trestnými činmi bolo nebezpečné vyhrážanie, týranie blízkej a zverenej osoby, ublíženie na zdraví, vydieranie a nebezpečné prenasledovanie. 

„V žiadnom prípade nemožno podceňovať ani týranie blízkej osoby a zverenej osoby, pretože týranie môže zanechať fatálne následky nielen na fyzickom zdraví obetí, ale aj na ich psychike. Obzvlášť, ak sú obeťami napríklad maloleté deti,“ zdôraznila Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. 

Za 10 mesiacov sa dokopy 368 detí stalo obeťami násilia, z toho 92 bolo obeťou týrania v domácom prostredí. Policajné prezídium pripomína, že s násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme prehliadať.

Bubnovačka na boj proti domácemu násiliu

Z tohto dôvodu sa každoročne v novembri organizuje po celom Slovensku akcia so symbolickým názvom Bubnovačka, do ktorej sa tento rok zapojil aj Policajný zbor. Cieľom organizátorov je upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť ľudí k včasnej prevencii.


Policajní preventisti počas celého roka chodia tiež do školských zariadení, komunitných centier a detských domovov, aby komunikovali o násilí a vysvetlili zúčastneným, že ak priamo im alebo ľudom v ich okolí niekto ubližuje, tak určite to nie je v poriadku.

Počas tohto roka spravili preventisti 202 týchto akcií, v rámci ktorých oslovili 4 643 účastníkov. Podobné stretnutia zo strany polície budú prebiehať aj počas tohto týždňa, ktorý je venovaný boju proti násiliu v domácnosti. Aktivitu celosvetovo vyhlásilo OSN, s cieľom upozorniť verejnosť na to, že byť voči svojmu okoliu ľahostajní nie je v poriadku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu