Žiačka z Jarovníc sa sťažovala, že sa nemohla počas pandémie učiť, súd v Prešove jej priznal odškodné 3-tisíc eur


Foto: Žiačka z Jarovníc sa sťažovala, že sa nemohla počas pandémie učiť, súd v Prešove jej priznal odškodné 3-tisíc eur Foto: pexels.com

Ako informuje webový portál tvnoviny.sk, žiačka z Jarovníc podala žalobu na ministerstvo školstva ešte v novembri 2022 za to, že sa počas pandémie vírusu Covid-19 nemohla vzdelávať. V čase distančného vyučovania dievča z rómskej osady nemalo počítať ani prístup k internetu, na ktoré jej rodina nemala dostatok prostriedkov. 

Okresný súd v Prešove rozhodol na základe žaloby, že štát sa v tomto prípade dopustil diskriminácie v prístupe k vzdelávaniu pre majetok, sociálny a rómsky etnický pôvod. Podľa súdu mali štátne zložky reagovať na nerovnosť u marginalizovaných skupín. Žiačke preto priznal odškodnenie v sume 3-tisíc eur. Rozsudok mal zároveň poukázať na to, že niektoré skupiny obyvateľstva na Slovensku sú v tejto oblasti znevýhodnené. 

Súd tiež vyhlásil, že množstvo iných detí týmto opatrením bolo ukrátených a ich štartovacia čiara do života sa od ich rovesníkov, ktorí prístup k technológiám mali, značne vzdialila. Dievča právne zastupovala advokátka Vanda Durbáková z bezplatnej Poradne pre občianske a ľudské práva, ktorá súhlasí so súdom. Rozsudok žiačky z Jarovníc je prvý tohto typu nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu