Štáty Európskej únie súhlasia so zavedením digitálneho vodičského preukazu, ktorý by mal nahradiť kartičkový


Foto: Štáty Európskej únie súhlasia so zavedením digitálneho vodičského preukazu, ktorý by mal nahradiť kartičkový Foto: pexels.com

Ako informujú České noviny, štáty Európskej únie sa v pondelok 4. decembra zhodli na zavedení digitálneho vodičského preukazu. Šoféri by ich po novom mohli mať len v mobile a platili by na celom území únie. Európska komisia prišla s týmto nápadom už v marci.

Podľa jej členov prechod do digitálnej verzie umožní napríklad blokovanie vodičského oprávnenia pri spáchaní závažného dopravného priestupku, za ktorý hrozí jeho strata. To sa aktuálne nedá v žiadnom štáte Európskej únie stopercentne uplatniť. Zároveň by sa uľahčila aj kontrola, obnova alebo výmena vodičského preukazu, keďže by všetko bolo online.

Krajiny EÚ sa zhodli aj na tom, že vďaka digitálnym preukazom by sa lepšie vymáhali pokuty za porušenie dopravných predpisov, čo je v súčasnosti pre niektoré štáty náročné. Podľa Českých novín najlepšie to zvláda Rakúsko. 

Minister dopravy v Česku Martin Kupka vyhlásil, že jeho krajina by bola schopná naplno využívať len digitálne vodičské preukazy už od roku 2025. Nové preukazy sa však nestanú realitou hneď, na všetkých príslušných normách sa musia krajiny dohodnúť s europarlamentom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu