Prešovský kraj chce rozšíriť svoje cyklotrasy aj do Pieninského parku, plánuje ich napojiť aj na poľské trasy


Foto: Prešovský kraj chce rozšíriť svoje cyklotrasy aj do Pieninského parku, plánuje ich napojiť aj na poľské trasy Foto: Facebook/Štefan Bieľak

Ako informoval poslanec Prešovského samosprávneho kraja Štefan Bieľak na sociálnej sieti, v piatok 1. decembra sa uskutočnilo v sídle Pieninského národného parku v Spišskej Starej Vsi na podnet prešovskej župy pracovné stretnutie s cieľom aktualizovať sieť krajských cyklotrás v regióne Pienin. 

Cieľom zasadnutia bolo prepojiť dve cyklotrasy EUROVELO 11 a Cestu okolo Tatier cez Pieniny, a zároveň ich napojiť na sieť ďalších existujúcich poľských cyklotrás, ako napríklad VELODunajec alebo AQUAVELO.


Plánom župy je navrhnúť a projekčne a majetkovo pripraviť tieto úseky:

  1. vystavať cyklotrasu od Červeného Kláštor cez obec Majere, Spišskú Starú Ves, Lysú nad Dunajcom s napojením až na Kacwin v Poľsku,
  2. vystavať cyklotrasu od Červeného Kláštora cez Haligovce, Veľký Lipník, Stráňany Kamienku s prepojením na Vyšné Ružbachy smerom na Podolínec a Spišskú Belú, s prepojením na Hniezdne a Starú Ľubovňu,
  3. ️zmeniť sieť krajských cyklotrás smerom na Lesnicu a nájsť nové cyklistické prepojenie z Veľkého Lipníka na Lesnicu, čo odľahčí vyťaženú lesnú cestu prielomom Dunajca.
Zdroj: Facebook/Štefan Bieľak

Prešovský samosprávny kraj sa rozhodol pristúpiť k tomuto kroku v novembri tohto roku. Podľa poslanca Štefana Bieľaka v súčasnosti začínajú s prípravou pod gesciou župy a za súčinnosti dotknutých obcí a Správy PIENAP-u.

„Pre veľký rozsah týchto plánovaných cyklotrás a náročnosť majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov je potrebné mať nevyhnutnú trpezlivosť. ️Ďakujeme všetkým za konštruktívnosť a podporu, budeme ju potrebovať, nakoľko nebude tento projekt jednoduchý,“ napísal poslanec PSK Štefan Bieľak k tejto plánovanej výstavbe.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu