Stropkovčania budú v roku 2024 platiť viac. Mestskí poslanci schválili zvýšenie miestnych daní a poplatkov


Foto: Stropkovčania budú v roku 2024 platiť viac. Mestskí poslanci schválili zvýšenie miestnych daní a poplatkov Foto: pixabay.com

Poslanci Mestské zastupiteľstva v Stropkove schválili v rámci prípravy rozpočtu na rok 2024 zvýšenie miestnych daní a poplatkov. Zdvihnú sa napríklad dane z nehnuteľností, pričom podľa slov primátora ročné náklady štvorčlennej rodiny v rodinnom dome stúpnu približne o 10 eur. Informoval o tom hovorca mesta Peter Novák. 

Zvýšenie sa bude týkať aj poplatkov za psov, užívanie verejného priestranstva, ubytovanie či za predajné automaty a nevýherné hracie prístroje. Hore pôjdu tiež dane z nehnuteľností, kde sa jednotlivé sadzby zvyšujú priemerne o polovicu.

„Pri dani z nehnuteľnosti stúpnu ročné náklady štvorčlennej rodiny bývajúcej v trojizbovom byte o 8,40 eur, v rodinnom dome asi o 10 eur. Dôchodcovia bývajúci v bytoch zaplatia ročne viac v priemere od troch do šiestich eur,“ konkretizoval primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Zvyšovanie sa dotkne aj poplatku za komunálny odpad

Zvýši sa tiež poplatok za komunálny odpad. Podľa hovorcu mesta v súčasnosti náklady na vývoz a uloženie odpadu výrazne prevyšujú príjmy z vybraných úhrad od obyvateľov a podnikateľov. 

„Z doterajších 22 eur pre fyzické osoby stúpne poplatok na 30 eur, čo predstavuje nárast o zhruba 36 percent. O rovnaké percento zaplatia medziročne viac aj podnikateľské subjekty pôsobiace na území mesta. Aj po zvýšení však bude musieť samospráva dofinancovať túto činnosť z vlastných zdrojov,“ priblížil Peter Novák. 

Ako upresnil stropkovský primátor, čo sa týka poplatkov za vývoz a spracovanie odpadu, ročné náklady štvorčlennej rodiny stúpnu o zhruba 32 eur a u dôchodcov priemerne od 2,40 do 8 eur za osobu za rok. 


Zmena nastala aj v zľave z poplatku za komunálny odpad pre držiteľov preukazu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP). Tú upravili zo 40 percent na 50 percent, čo znamená, že vlastníci preukazu budú mať nárok na odpustenie polovice poplatku.

Plánované príjmy rozpočtu po zvýšení daní a poplatkov narastú o zhruba 270-tisíc eur

„Ani toto opatrenie však nedokáže vykryť výpadok z podielových daní, ktorý v prípade Stropkova predstavuje zhruba 600-tisíc eur,“ podotkol Peter Novák v súvislosti so zvyšovaním miestnych daní a poplatkov.

Ondrej Brendza uviedol, že plánované príjmy rozpočtu po zvýšení daní a poplatkov narastú o zhruba 270-tisíc eur. Zvyšných viac ako 300-tisíc do vyrovnaného rozpočtu našli poslanci vo vytvorených rezervách a výraznom zredukovaní naplánovaných výdavkov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu