FOTO: Vo Vianočnom dome v Batizovciach môžete načerpať inšpiráciu a oddýchnuť si od sviatočného stresu


FOTO: Vo Vianočnom dome v Batizovciach môžete načerpať inšpiráciu a oddýchnuť si od sviatočného stresu
Galéria: 47 fotiek
Foto: Prešovak.sk

V malej dedinke pod Tatrami menom Batizovce sa nachádza Vianočný dom, v ktorom sa na prichádzajúce sviatky naladia aj tí, ktorí ich veľmi neprežívajú. Keď prejdete dverami, okamžite vás zaplaví príjemná atmosféra, svetielka a rolničky. Na tomto čarovnom mieste nájdete inšpiráciu na výzdobu svojho príbytku, no taktiež si môžete kúpiť rôznorodé vianočné ozdoby. V tomto dome si svoje nájde jednoducho každý.

Ako pre Prešovak.sk uviedla autorka Vianočného domu Anika Kostolníková, myšlienka vznikla už pred šiestimi rokmi. Prvé tri roky bol nápad zrealizovaný v kultúrnom dome, v ktorom si ho návštevníci mohli užiť od polovice novembra do 23. decembra. 

„Potom sme si povedali, že ideme do vlastných priestorov. Napadlo nám, že pod Tatrami nič také nie je a chceli sme ľuďom priniesť nové miesto, na ktorom by mohli načerpať inšpiráciu a oddýchnuť si počas tohto predvianočného obdobia, kedy sú ľudia v zhone a strese,“ prezradila Anika.

[photo]3656[photo]

Vianocami to nekončí

Vianočný dom bude tento rok otvorený do 23. decembra, no po krátkej pauze sa tam môžete ísť opäť pozrieť a predĺžiť si vianočnú náladu. Týmto obdobím to však nekončí, majitelia v dome pripravujú tematickú výzdobu aj počas Veľkej noci. Tá bude v menšom množstve ako vianočná, no určite stojí za návštevu. 

Autori Vianočného domu sa už viac ako 20 rokov venujú pestovaniu kvetov, ich výsadbe, dekorovaniu svadieb, podujatí, taktiež balkónovým dekoráciám či dekorovaniu vianočných stromčekov v domácnostiach.


Tento rok sa im podarilo vyzdobiť približne 10 stromčekov, no ešte nekončia, vyzdobiť si musia aj svoj vlastný. Najzaujímavejšou požiadavkou počas zdobenia stromčekov bola podľa Aniky výzdoba s pávími perami. Medzi jej najobľúbenejšiu vianočnú kombináciu patrí zlatá a červená alebo zlatá a biela. 

V marci im vandali spôsobili škodu približne 30-tisíc eur

V marci tohto roka ich postihla nešťastná udalosť. Páchatelia im zničili a vykradli sklad, ktorý je postavený za Vianočným domom. Majiteľom vznikla škoda približne 30-tisíc eur. „Cez slzy sme sa cez to preniesli a musíme fungovať ďalej, pretože sa chceme venovať tomu, čo nás baví. Finančne nám pomohlo zopár známych a priateľov.“

[photo]3662[photo]

Našťastie ich táto negatívna skúsenosť neodradila a v budúcnosti by sa chceli ďalej rozširovať. „Sme veľmi radi za každého, kto nás poctí svojou návštevou. Či už si príde niečo zakúpiť, len sa popozerať či posedieť si do kaviarne a vychutnať si kávu. Sme radi, že k nám chodí stále viac ľudí. Budeme radi, keď sa náš Vianočný dom dostane ešte viac do povedomia. Všetkým prajem krásne požehnané vianočné sviatky a všetko dobré,“ popriala čitateľom majiteľka Anika Kostolníková.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu