Ako trávia Vianoce a Silvester hasiči v službe? O tom nám povedal príslušník Zwick z kežmarského zboru


Foto: Ako trávia Vianoce a Silvester hasiči v službe? O tom nám povedal príslušník Zwick z kežmarského zboru Foto: Facebook/Hasičský a záchranný zbor

Vianoce sú o čase strávenom s rodinou, avšak nie všetci túto možnosť majú. Týka sa to najmä záchranných služieb, ktoré sa starajú o bezpečnosť nás všetkých každý deň bez ohľadu na to, či je nedeľa, sviatok alebo Vianoce. Službu počas najkrajších sviatkov v roku nám opísal príslušník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Kežmarku Dušan Zwick, ktorý robí túto prácu už 36 rokov. 

Štedrý deň na kežmarskej hasičskej základni je podľa neho špeciálny. Tak ako v každej domácnosti, aj tu si pripravia štedrú večeru, ku ktorej všetci spoločne zasadnú a kto chce, môže sa pomodliť. Hasiči sú kolektívna práca a závisí, aký máte ten kolektív. My tu strávime tie Vianoce v kruhu hasičskej rodiny,“ opísal nám vianočný večer v službe hasič Dušan Zwick.

Ako si hasiči rozdeľujú zmeny počas Vianoc? 

Hasiči fungujú vo viacerých zmenách, kde ich v službe môže byť maximálne deväť a minimálne šesť. Každý rok iná zmena pracuje na Vianoce a Silvestra, postupne sa takto rok po roku striedajú. Ako nám prezradil Dučan Zwick, jednej zmene vychádza práca počas sviatkov dva roky po sebe pre prestupný rok.

Hasič Zwick nám vysvetlil, že všetko záleží najmä od počtu potrebných príslušníkov v službe: „Dá sa to vyriešiť aj tak, že z našej zmeny, kde nás je deväť, si traja zoberú poldňa dovolenku a doobeda si spravia Vianoce s rodinou, o tretej poobede prídu do práce, kde vystriedajú ďalších troch, ktorí idú na večer domov.“

V kolektíve berú ohľad aj na tých, ktorí majú malé deti a služby počas sviatkov berú najmä starší hasiči. Niektorí príslušníci hasičského zboru, ktorí sú na Vianoce v práci, si zvyknú spraviť slávnostnú večeru s rodinou aj pred službou alebo na druhý deň.



Počas Vianoc zvyknú mať menej zásahov

Dušan Zwick podľa svojich doterajších skúseností tvrdí, že u nich v Kežmarku nemajú veľa zásahov pre požiar. Vo väčších mestách majú podľa neho viac takýchto prípadov, ale u nich je to minimálny počet. Počas Štedrého dňa majú najmä technické výjazdy.

„Dnes je taká uponáhľaná doba a záleží aj od počasia. Na Štedrý deň sa ľudia dosť presúvajú, na lyžovačku pod Tatrami a podobne. Čiže sa stávajú viac tie technické nehody, ako uviaznuté vozidlo alebo niečo tomu podobné, čoho je viac počas Vianoc ako toho požiaru,“ vysvetlil nám kežmarský hasič Dušan Zwick.

Silvester zvyknú tiež osláviť v kruhu hasičskej rodiny

Aj počas končiaceho roka si hasiči na kežmarskej základni zvyknú kúpiť nealko šampanské, s ktorým si spoločne štrngnú a zavinšujú pri príchode nového roka. V minulosti zvykli robiť aj asistencie pri mestských ohňostrojoch, ale v súčasnosti, kedy je menej pyrotechniky, to už nerobia. Napriek tomu však majú informácie, kde majú byť nejaké ohňostroje, aby v prípade potreby vedeli zasiahnuť. 

Podľa Dušana Zwicka je hasič počas Silvestra neustále v strehu už zo zvyku. Potvrdil, že v tento deň majú veľa zásahov: Keď nestačí zdravotná služba, tak zvykneme aj pri tom pomáhať, keďže tých ohňostrojov a delobuchov je stále dosť. Postupne sa tlačí, aby bolo tejto pyrotechniky menej, čo by bolo pre nás lepšie.“

Hasič Dušan Zwick odporúča všetkým počas sviatkov spomaliť a nenaháňať sa za všetkým: Sú to sviatky pokoja a lásky, život je veľmi uponáhľaný, a preto by sme mali byť rozvážnejší a pokojnejší. Mali by sme jeden druhému dožičiť, hlavne, aby sme tie sviatky prežili tak ako sa má, v pokoji a láske.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu