Choroba či pôrod si nevyberajú, či sú Vianoce alebo nie, popísali službu počas Vianoc zdravotné sestry


Foto: Choroba či pôrod si nevyberajú, či sú Vianoce alebo nie, popísali službu počas Vianoc zdravotné sestry Foto: AGEL SK

O chorých pacientov sa aj počas Vianoc starajú zdravotné sestry spolu s doktormi. Sestry z oddelenia dlhodobo chorých v nemocnici AGEL v Kežmarku spolu s primárom Petrom Bártom nám priblížili, ako to tam vyzerá počas vianočných sviatkov. Svoju sviatočnú službu nám opísala aj laktačná sestra Mária Vasilková pôsobiaca na gynekologicko-pôrodníckom oddelení vo Vranove nad Topľou. 

Služba počas Vianoc aj Silvestra je podľa sestier výnimočná, pretože všade panuje sviatočná nálada. Každý si dopraje viac jedla, všetci niečo prinesú a chodbami sa ozývajú vianočné piesne. „Radi šírime sviatočnú náladu nielen medzi sebou, ale aj medzi pacientov, všetko samozrejme pri plnom pracovnom nasadení,“ pripomenuli zdravotné sestry spolu s primárom z Kežmarku. 

Štedrý deň je v nemocnici z profesionálneho hľadiska pracovný deň ako každý iný. Napriek tomu tam atmosféru ozvláštňujú vianočné melódie idúce z televízie a rozhlasu. Sviatočný pocit u zamestnancov aj pacientov umocňuje aj vianočná výzdoba. 

„Keďže na našom oddelení máme hrajúcu pôrodnicu, vianočné pesničky znejú celou chodbou, takže aj mamičky s nami prežívajú nádherný  vianočný čas.  Tiež sa rozprávame o tom, aký krásny darček dostali pod stromček - bábätko,“ opísala nám Štedrý deň na na gynekologicko-pôrodníckom oddelení vo Vranove jeho laktačná sestra. 

Rodina zdravotníkov sa im oslavou Vianoc prispôsobuje

„Buď máme večeru pred službou alebo po službe. Je to súčasť našej práce, a preto je pre nás prirodzené, že sa rodiny týmto okolnostiam prispôsobia,“ opísali zdravotné sestry z kežmarskej nemocnice ich štedrú večeru s rodinou.

V Kežmarku si sestry plánujú služby mesiac dopredu a aj tu platí vzájomná dohoda medzi kolegyňami. Vo Vranovskej nemocnici im služby určuje manažérka. V oboch prípadoch sa však snažia o spravodlivé rozdelenie týchto sviatočných služieb, aby každý mal voľno s rodinou aj odpracované.


Zdravotníci sú na Štedrý deň síce na pracovisku, ale v duchu myslia na svojich najbližších a tešia sa, keď sa s nimi po službe opäť stretnú. Súčasne však chápu pocity pacientov, ktorí by boli radšej so svojimi blízkymi, ako v nemocnici. Preto sa ich snažia nejako potešiť a spríjemniť im tak pobyt v nemocnici.

Vo Vranovskej nemocnici môžu budúce mamičky prijímať návštevy v akomkoľvek čase, keďže tu platia flexibilné návštevy. Podľa Márie Vasilkovej spolu s rodinami pacientiek sa tešia, že vianočný čas môžu aspoň takto prežiť spolu.

Choroby či pôrody si čas nevyberajú, dejú sa aj počas Silvestra

Ako nám prezradili zdravotné sestry spolu s primárom oddelenia z Kežmarku, aj počas koncoročných sviatkov sa stretávajú s príchodom aj odchodom človeka. Služba počas Silvestra je taktiež špeciálna, pretože naďalej tam pretrváva sviatočná atmosféra.

„Ak to prevádzka a stav pacientov dovoľuje, tak zvykneme osláviť príchod nového roka, a to prípitkom s nealkoholickým šampanským,“ opísali ich službu počas Silvestra zdravotné sestry v kežmarskej nemocnici. 

Podľa laktačnej sestry z vranovskej pôrodnice silvestrovská noc prebieha ako každá nočná služba: „Na polnoc si poblahoželáme všetko dobré do nového roku, najmä zdravie, šťastie a rodinnú pohodu.  Popritom čakáme, kto sa ako prvý narodí v Novom roku.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu