Prešov si dal vypracovať dokumentáciu na výstavbu nových meniarní a trolejbusových tratí. Stála 1,2 milióna eur


Foto: Prešov si dal vypracovať dokumentáciu na výstavbu nových meniarní a trolejbusových tratí. Stála 1,2 milióna eur Foto: Ilustračné

Ako informuje mesto Prešov na svojej webovej stránke, v roku 2021 sa zapojilo do výzvy ministerstva dopravy na národný projekt rozvoja verejnej osobnej dopravy. V rámci neho predložilo žiadosť o nenávratný finančný príspevok a vo výzve nakoniec uspelo.

Cieľom prešovského projektu bolo zvýšiť atraktivitu a konkurencieschopnosť verejnej osobnej dopravy tým, že si mesto nechalo vypracovať dokumentáciu o výstavbe nových trolejbusových tratí a meniarní. Podľa samosprávy im ju vypracovala spoločnosť Dopravoprojekt za viac ako 1,1 milióna eur.

Celkovým zámerom mesta je zmodernizovať infraštruktúru pre integrovaný dopravný systém a mestskú dráhovú dopravu. Zároveň chce zlepšiť prejazdnosť, plynulosť a bezpečnosť dopravy.

Existujúce tri trakčné meniarne na Solivarskej, Čapajevovej a Mukačevskej ulici sú zastaralé a v nevyhovujúcom stave. Vybudovanie ďalších troch meniarní a troch nových úsekov pre trolejbusovú dopravu prinesie mestu bezpečnejšiu dopravu, komfort pre cestujúcich, plynulú prevádzku a rýchlejšiu prepravu. 

„Pre mesto Prešov je veľmi dôležité vyhnúť sa situácii z jesene tohto roka, kedy bola práve pre poruchu na trakčnej meniarni Solivar obmedzená trolejbusová doprava, čo spôsobovalo diskomfort cestujúcich,“ uviedol primátor mesta František Oľha s tým, že nové úseky trolejbusových tratí by mali merať takmer tri kilometre. 


Kde by mali byť nové trolejbusové meniarne a trasy?  

V rámci projektu podporovaného aj ministerstvom dopravy vznikla projektová dokumentácia, ktorá navrhla výstavbu meniarní a nových úsekov pre trolejbusové trate na týchto miestach:


  • Nové trolejové vedenie - Obratisko Clementisova, Levočská
  • Nové trolejové vedenie - Rusínska, Kuzmányho
  • Nové trolejové vedenie - Obratisko Pod Šalgovíkom
  • Nová meniareň Solivarská
  • Nová meniareň Čapajevova
  • Nová meniareň Mukačevská

Celkový rozpočet projektu predstavoval viac ako 1,2 milióna eur, z čoho nenávratný finančný príspevok predstavuje sumu vo výške 1,1 milióna eur. Zvyšných 5 percent financovalo mesto z vlastných zdrojov.

„Budovanie nových trolejbusových tratí a meniarní prispeje významným spôsobom k trvalo udržateľnej ekologickej doprave v našom meste. Spolu s parciálnymi trolejbusmi, ktoré postupne obnovujú vozový park DPMP, to taktiež zamedzí akejkoľvek možnosti výpadku elektrickej dopravy, na ktorú sa sústredíme,“ doplnil primátor mesta František Oľha. 

Podľa vedenia mesta na túto výstavbu plánujú čerpať financie z Programu Slovensko. Mesto tvrdí, že aktuálne sa nachádza vo fáze stavebného konania. Následne bude môcť pristúpiť k začatiu procesu verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu