Po narodení jej dávali pár minút života, dnes má skoro 25 rokov a so svojou mamou zdoláva bežecké výzvy


Foto: Po narodení jej dávali pár minút života, dnes má skoro 25 rokov a so svojou mamou zdoláva bežecké výzvy
Galéria: 43 fotiek
Foto: Archív Ľubomíra Zeleňáková

V posledný deň roka 2023 sa v Prešove už tradične konal obľúbený silvestrovský beh. Medzi viacerými kategóriami si účastníci mohli vybrať aj charitatívny beh Charity run, ktorý je súčasťou iniciatívy #weruntogether. Cieľom iniciatívy je v športovaní podporiť aj ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. V tomto ročníku Charity run účastníci pomohli Ľubke a Katke. Ľubka je energická a vždy veselá mama skoro 25-ročnej Katky, ktorá sa narodila s detskou mozgovou obrnou.

Spoločne už pár rokov zdolávajú bežecké výzvy hlavne na východe Slovenska a zúčastnili sa aj tohto koncoročného prešovského behu. Ako uviedla počas silvestrovského podujatia organizátorka behu Eva Lange z Prešov, o. z., s Ľubkou a Katkou sa stretli počas podujatí v rámci Prešov Running Series 2023, ktoré organizovali a veľmi rýchlo si sadli po ľudskej stránke.

„To nás inšpirovalo k vytvoreniu iniciatívy #weruntogether… Tak poďme spolu do toho,  ktorou sme ich chceli podporiť v ďalšom rozvoji spoločných športových aktivít. Z výťažku sa nám podarilo im preplatiť štartovné a náklady na preteky na celú sezónu 2024 a zabezpečiť bežecké a športové vybavenie. Verím, že aj snaha pomôcť druhým privedie ďalších ľudí k našim podujatiam a k behu ako takému,“ dodala Eva Lange.

Po narodení dávali Katke pár minút života

Po tom, čo sa Katka narodila, jej lekári dávali len pár minút života. Podľa mamy Ľubky mali do Katkiných šiestich rokov náročné obdobie, pretože museli navštevovať liečenia a nemocnice od Košíc až do Bratislavy„Keď začala Katka chodiť do špeciálnej školy vo Vranove nad Topľou, kam chodila 11 rokov, tak to začalo byť lepšie. Aj cvičenia boli do šiestich rokov náročné, bolestivé a Katka pri nich plakala, no postupne si na to zvykla a začala chápať, že je to pre ňu dôležité.“

Katka od detstva nechodí a nerozpráva, no rozumie všetkému, čo sa okolo nej hovorí. S mamou sa dorozumieva kývaním hlavy na znak ÁNO alebo NIE. Ľubka ale dodáva, že si už rozumejú aj bez slov či znakov a keď sa na seba pozrú, vedia, čo jedna od druhej chce. Katka je veľmi empatické dievča, ktoré má rado spoločnosť a ľudí. „Je usmievavá, život s ňou je naozaj úžasný. Môžeme spolu chodiť medzi ľudí, na túry, na preteky či do vody. Je to moja parťáčka, moja najlepšia kamarátka.“

„Pri prvom behu som mala cez 100 kíl a v cieli som chcela umrieť.“

Všetky preteky, ktorých sa doposiaľ zúčastnili, Ľubka odbehla tlačiac pred sebou vozík, v ktorom sedela Katka. Vášeň pre beh začala pred šiestimi rokmi v Trebišove, odkiaľ aj pochádzajú. „Zaujalo nás podujatie Spoznaj Trebišov behom, tu sme sa prvýkrát opýtali, či sa môžeme zúčastniť aj my. Tento pretek sme behali s normálnym, obyčajným vozíkom. Zabehla som tri kilometre a v cieli som chcela umrieť. To boli začiatky môjho behu, vážila som viac ako 100 kíl,“ spomína na prvý beh Ľubka.

[photo]3746[photo]

Postupne ich začali volať aj na preteky v okolitých dedinách a minulý rok sa v Košiciach zúčastnili Medzinárodného maratónu mieru. Organizátor im dovolil behať na tomto maratóne s podmienkou, že nebudú mať klasický, ale športový vozík, ktorý im po kúpe uľahčil každý pretek. Špeciálny vozík je oproti klasickému bezpečnejší, odľahčený a má o 10 kíl menej. Košický maratón bol podľa Ľubky najkrajším behom, zabehli 21 kilometrov za 2 hodiny a 46 minút. Pri tomto preteku už mala po boku trénera, ktorý jej pomáhal s prípravou. „Po behu mi môj tréner Lukáš Kucharčík povedal, že som bláznivá. Nikto nečakal, že to zvládneme za taký pekný čas.“


Pred každým pretekom musí Ľubka zavolať organizátorom podujatia a zistiť, aký je terén, aby tam mohli ísť aj s vozíkom. Zatiaľ sa nestretli so situáciou, že by ich niekde odmietli, každého behu sa mohli zúčastniť. Organizátori ich len upozornia na náročnejší terén, aby sa vedeli pripraviť. V roku 2024 ich čaká výzva na podujatí Volvo Run Slovakia 2024, ktoré sa beží z Košíc do Bratislavy a podmienkou je zabehnúť za jednu hodinu desať kilometrov. Ľubka sa na túto udalosť pripravuje poctivo, pomáha jej tréner.

„Snáď sa dostaneme opäť aj na košický maratón, keďže minulý rok sme mali výnimku a v histórii košického maratónu bol prvýkrát vozík na trati. Dúfam, že sa nám to podarí aj v tomto roku,“ dodala Ľubka.


Katka si športové podujatia užíva, počas behu máva všetkým okolo

Každý beh si Katka veľmi užíva a keď dostane v cieli medailu, srší radosťou. Počas behu máva všetkým okolo a celý čas sa usmieva. Aj keď sa v poslednom čase venujú hlavne behu, aby boli poriadne pripravené na výzvy roku 2024, chodia spolu plávať, vďaka vozíku, ktorý sa dá pripnúť na bicykel aj bicyklovať a okrem toho Katka veľmi rada maľuje.

[photo]3762[photo]

Pomoc z Charity run využijú naplno a v tomto roku absolvujú viac ako 20 bežeckých pretekov. Okrem toho budú spolupracovať s iniciatívou #weruntogether a ako ambasádorky budú pomáhať hendikepovaným bežcom a snažiť sa, aby mali rovnaké možnosti na športových podujatiach, ako ostatní bežci. „Nechceme, aby sa pomáhalo len nám, aj my chceme pomôcť iným.“





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu