Herec Durkáč obžalovaný zo zabitia opäť na súde. A trpká spoveď mamy obete


Foto: Herec Durkáč obžalovaný zo zabitia opäť na súde. A trpká spoveď mamy obete Foto: Instagram/michalgodar

„Bezprostrednou príčinou smrti bol šok po vykrvácaní,“ zaznelo v stredu 10. januára 2024 na Okresnom súde v Prešove, kde sa konalo pojednávanie o tragickej udalosti. Pri nej prišiel ešte predvlani v novembri na prešovskom sídlisku Sekčov o život 29-ročný Nitran Michal Godár.

Pred súd sa opäť postavil herec a dlhoročný partner zosnulého Martin Durkáč z Prešova, ktorý je obžalovaný z trestného činu zabitia. Hoci Martin naďalej deklaruje svoju nevinu a hovorí, že Michal mal utrpieť osudné zranenia po páde z postele, naproti jeho tvrdeniu stoja viaceré výpovede.

V stredu okrem iných vypočul samosudca Marián Vorobel mamu obete, obhliadajúceho lekára, ale aj znalca súdneho lekárstva, ktorý bol poverený Michalovou pitvou. Podľa jeho zistení mal mladíkovi niekto fyzicky ublížiť údermi a kopancami. Z nešťastnej náhody sa tak príčinou tragickej smrti stal násilný incident.

Pri obhliadke tela znalec zistil sériové zlomeniny rebier, poranenie ciev v ich okolí, roztrhnutú pohrudnicu aj masívne krvácanie do ľavej pohrudnicovej dutiny. Prítomný však bol aj opuch mozgu a menšie rany na perách či podliatiny na nose a v oblasti drieku.

„Bezprostrednou príčinou smrti bol šok po vykrvácaní pri sériových zlomeninách siedmeho až jedenásteho rebra vľavo,“ uviedol na pojednávaní súdny lekár Martin Kováč a dodal, že, „zo súdnolekárskeho hľadiska išlo o násilné úmrtie po napadnutí druhou osobou.“



Matka zosnulého Michala zase vypovedala o živelnom vzťahu svojho syna s obžalovaným, ktorý mal byť poznačený častými konfliktmi a fyzickým násilím. “S Martinom som nebola stotožnená, lebo sme vedeli, že ho psychicky týra, posmieva sa mu. Bitky tam pretrvávali, nikto ma nepresvedčí, že nie,” tvrdí podľa Plus JEDEN DEŇ mama zosnulého Eva Godárová, ktorú mal Michal niekoľkokrát požiadať aj odvoz z bytu. 

Zo syna mala pocit, že je ako týraná žena. Podľa jej vyjadrenia sa na Michalovom tele mali objavovať modriny a vždy ho niečo bolelo, či už rebro, noha alebo ruka. Obžalovaný síce krátko po tragédii konflikty vo vzťahu priznal, do fyzických útokov však prerásť nemali.

Obaja partneri pritom mali dlhodobo čeliť aj problémom s alkoholom. Matka zosnulého zároveň na súdnom pojednávaní uviedla, že o synovom probléme vedela a spolu s manželom Michalovi odporúčali aj liečenie. Alkohol pritom zohral dôležitú rolu aj v osudný deň. V prešovskom byte pil obžalovaný Martin, jeho matka, ale aj samotný Michal, u ktorého výsledky pitvy potvrdili až 2,22 promile.

Súd má v úmysle ďalej vypočuť k posudkom aj odborníkov z oblasti psychológie a psychiatrie, preto bolo pojednávanie odročené na polovicu februára. Obžalovaný s obhajcom zároveň trvá na vypočutí otca, ktorý sa má vyjadriť k tvrdeniam Martina Durkáča o agresívnej povahe jeho zosnulej matky. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu