Deti ohrozuje nebezpečná infekcia. V Čechách hospitalizovali 20 osôb, naši lekári hlásia jeden prípad


Foto: Deti ohrozuje nebezpečná infekcia. V Čechách hospitalizovali 20 osôb, naši lekári hlásia jeden prípad Foto: Unsplash

Medzi deťmi sa vo svete rozšírila infekcia, ktorá spôsobuje suchý zápal pľúc. V susedných Čechách už hospitalizovali 20 detí. U nás sa zatiaľ potvrdil len jeden prípad, informovala RTVS.

Prvotným príznakom môže byť bolesť na hrudníku, kašeľ alebo únava. Nástup je podľa lekárov pomalý, trvá sedem až desať dní. Kašeľ je väčšinou suchý, dráždivý a niekedy aj v noci intenzívny až záchvatový. Dôležitá je správna diagnostika, pretože na takýto zápal pľúc je účinný špecifický typ antibiotík.

Ochorenie preniklo do Európy ešte v novembri z Číny. Nárast prípadov aktuálne zaznamenali vo Francúzsku či v Holandsku. Len pri nízkom počte percent sa objaví komplikovaný zápal pľúc, pre ktorý by muselo dieťa skončiť v nemocnici.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva informoval, že od začiatku chrípkovej sezóny sa na Slovensku zatiaľ laboratórne potvrdil iba jeden prípad takéhoto zápalu pľúc. Odporúča sa pravidelná prevencia, a to umývanie rúk, dodržiavanie odstupu či nosenie rúšok.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu