Foodblog Ochutnaj Prešov: Ľudia sa boja experimentovať, v meste pribúda stále viac kebabov


Foto: Foodblog Ochutnaj Prešov: Ľudia sa boja experimentovať, v meste pribúda stále viac kebabov Foto: Instagram/ochutnaj_presov

Foodblog Ochutnaj Prešov má na Instagrame už vyše 11,7-tisíc sledovateľov. Za profilom stojí Matúš, ktorý prešovské gastro podniky hodnotí už od roku 2019. Matúš sa narodil v Prešove, kde žije celý život a plánuje tam aj ostať. Ako sám uviedol, záleží mu na kvalite života v tomto meste a aj to bol jeden z dôvodov, prečo založil foodblog Ochutnaj Prešov. Prečítajte si zaujímavý rozhovor o gastro podnikoch a aj o tom, či si Prešovčania vedia vychutnávať dobré jedlo. 

Ochutnaj Prešov je blog o jedle, kde môžu Prešovčania zistiť, kde sa dobre najesť. Ako vznikol tento nápad ?

Foodblog, ako taký som samozrejme nevymyslel ja. V zahraničí, ale aj v našich slovenských mestách to už bolo bežné. Sledoval som tieto profily na osobnom účte a už niekedy vtedy som sa pohrával s myšlienkou, že aj Prešov by mohol mať taký profil. Rád som všetko fotil mobilom, mám rád gastronómiu a povedal som si, že aj v Prešove sa vieme dobre najesť, či dať si kvalitnú kávu.

Takto sa snažím dať ľudom do podvedomia podniky a podporiť ich svojím profilom. Začiatky boli dosť vtipné. Nikomu som o tom nehovoril a keď som niečo nové pridal, tak kamoši to hneď posielali do spoločných chatov. Zopárkrát ma dokonca chodili hľadať po podnikoch. Zaujímavé, ako vie byť človek zvedavý.

Pamätáte si ešte prvý podnik, ktorý ste hodnotili?

Áno, pamätám si to veľmi dobre. Bolo to na jar pred piatimi rokmi a úplne prvý podnik, ktorý som hodnotil, bol Nico Caffé a ich grepová limonáda. Začiatky boli slabšie, používal som prehnané filtre, odstupom času sa mi to už vôbec nepáči a robil by som to dnes inak. Je to však prirodzený vývoj a je to tak vo všetkom. O pár rokov sa mi možno nebude zase páčiť, čo robím teraz.

Pracujete v gastrobiznise alebo je jedlo len “hobby”?

V gastronómii pracujem od 15-tich rokov, keď mi môj brat dohodil brigádu v jednej pizzerii. Od rána do večera som tam umýval riad a neskôr som pripravoval aj jednoduché šaláty. Na túto skúsenosť spomínam len v dobrom. Nadobudol som prvé pracovné návyky, zarobil som si prvé peniaze, ktoré som hneď v deň výplaty minul na tenisky. Doteraz som si prešiel pozíciami ako čašník, barman a štyri roky som pracoval aj ako manažér.

Nebojíte sa, že raz ochutnáte jedlo v celom Prešove a okolí a už nebudete mať čo hodnotiť?

Popravde, to občas tak mám. Nechcem sa vyhovárať, ale snáď je každému jasné, že KošiceBratislava sú na tom ďaleko lepšie. Preto sa snažím buď recyklovať obsah, ísť sem-tam mimo Prešova a to aj na bicykli. Spojím tak príjemné s užitočným a trošku možno motivujem aj iných ľudí. Sme v Prešove a tu sa až tak často nové podniky neotvárajú. Preto som rád za všetko nové, čo sa tu otvorí.

Snažím sa sledovať aj stálice v našom meste a o ich novinkách dať ľuďom čo najskôr vedieť. Občas sa v našom meste konajú gastro eventy ako Street Food Festival a naposledy sa mi páčil aj Rum Fest. Prial by som si viac takýchto podujatí. Myslím si, že aj viac Prešovčanov a to nemyslím len skrz toho, aby som mal čo pridávať. (smiech)

Vedia si Prešovčania vychutnávať dobré jedlo?

Vedia, ale mohla by byť lepšia celková návštevnosť podnikov. Uvedomujem si, že je to nákladné, ale občas ma mrzí, keď vidím prázdne podniky. Po ďalšie sme ešte na veľa vecí nedorástli. Mnoho ľudí stále neprišlo na chuť napríklad sushi, ktoré je v iných mestách už dávno obľúbenejšie. Prešovčanov vnímam, že sa boja experimentovať a idú častokrát na istotu. Aj preto tu podľa môjho názoru pribúda stále viac kebabov. Pre podnikateľa je to priam istota a potom Prešov vyzerá ako hlavné mesto kebabov. Nič v zlom, nech si každý robí čo chce, ale keby tie kebaby aspoň neboli ako cez kopirák.


Ako hodnotíte ceny v prešovských podnikoch?

Ceny sú častokrát podobné tým bratislavským, platy zase nie. Čo samozrejme pre spotrebiteľa a vlastne aj pre mňa ako blogera nie je dobré. Občas si pozriem súhrn platieb v reštauráciách a nie je to práve najlepší pocit. Zase na druhú stranu chápem aj podnikateľov, ktorí majú častokrát vysoké nájmy, a to by sa dalo hovoriť aj o ďalších nákladoch spojenými s réžiou podniku.

Čo podľa vás v prešovskom gastre chýba? 

Podľa mňa najviac chýbajú ľudia. Veľmi veľa šikovných ľudí odišlo z nášho mesta a bolo by ozaj super, ak by sa raz vrátili. Ako príklad uvediem pekáreň Po Chlebe, kde sa Dominik po rokoch vrátil domov a spolu s bratom sa dali do podnikania. Potom zase vidím problém v mladých. Viem, čo je to s nimi pracovať a chýba mi u nich väčší záujem. Berú to ako brigádu popri škole a nič viac za tým nehľadajú. Chýba im upselling, zdvorilé vyjadrovanie či obyčajný úsmev. Už len pre vlastný všeobecný prehľad, by ich mala gastronómia zaujímať. Do reštaurácií budú chodiť celý život.

No a teraz odpoviem na otázku. (smiech) Zo svetových kuchýň mi tu najviac chýba poriadna indická kuchyňa, neapolská pizza či ramen. Len či sme na to ako mesto už dorástli, to si nemyslím.

Ak dôjde na kritiku, prečo najčastejšie?

Snažím sa veľmi verejne nekritizovať. Viem, že niektoré podniky by si to aj zaslúžili a boli by z toho virálne príspevky, ale ja to tak zatiaľ nechcem robiť. Ak sa mi niečo nepáčilo alebo ak niečo nebolo dobré, príde mi férovejšie napísať súkromnú správu. Pre mnoho ľudí je podnik živobytím a ja si uvedomujem silu sociálnych sietí.

Tiež si myslím, že hejterov tu máme dosť a ja sa snažím skôr šíriť pozitivizmus. Ak je však podnik na tom slabšie dlhšie, tak tam prestanem jednoducho chodiť a po čase im dám zase šancu. Samozrejme, že podniky, v ktorých som dlhšie nebol, nie sú automaticky zlé. Tiež som len človek, tiež chodím do práce a mám povinnosti ako každý.

Ktoré slovenské jedlo máte najradšej?

Pirohy na akýkoľvek spôsob. Už od detstva! Hlavne od mojej babky, ktorá bola pani kuchárka.

Ak by ste zo všetkých podnikov v Prešove mali vybrať jeden najlepší, ktorý by to bol?

Mám tu rád viac podnikov, ale ak mám vybrať iba jeden, tak Zwicker. Kto tam ešte nebol, robí chybu. Odporúčam tam ísť na rande, degustačnú večeru či urobiť si tam vysnívanú svadbu. Je to tradičná kuchyňa v modernom duchu, ktorá znesie aj najprísnejšie kritériá. Tie jedlá vyzerajú a hlavne chutia najlepšie v Prešove.

Už sa vám niekto za recenziu vyhrážal?

Vyhrážať tuším nie, skôr boli kadejaké posmešky, ukazovanie prstom a tak podobne. Potom som sa zase stretol aj s negatívnou recenziou toho, čo som ja recenzoval pozitívne. Samozrejme, 100 ľudí, 100 chutí, len toto bolo cielené a zbytočne prehnané.

Ak chcete vyskúšať zaujímavé podniky v Prešove a okolí, pozrite si profil Ochutnaj Prešov na tomto odkaze.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu