Robotickej čašníčke Belle ide obsluha na prešovskej škole od ruky. Má ich až štyri


Foto: Robotickej čašníčke Belle ide obsluha na prešovskej škole od ruky. Má ich až štyri Foto: Prešovský samosprávny kraj

V reštaurácii Sen Strednej odbornej školy gastronómie a služieb v Prešove roznáša jedlo a nápoje robotický čašník. Ide o jednu z inovatívnych technológií, ktoré do školy pribudli vďaka nórskemu grantu. Informoval o tom Prešovský samosprávny kraj na oficiálnej internetovej stránke

„Robotický čašník značky BellaBot je intuitívny a reálne mapuje prostredie, v ktorom sa nachádza, takže sa dokáže vyhnúť prekážkam. BellaBot navyše disponuje hlasovou umelou inteligenciou, takže so zákazníkmi komunikuje v slovenskom jazyku,“ priblížila prešovská župa. 

Projekt Inovatívne vzdelávanie ako nástroj na reflektovanie environmentálnych výziev a potrieb trhu práce bol financovaný nórskym grantom vo výške 198-tisíc eur, ďalších 30-tisíc eur bolo investovaných zo štátneho rozpočtu. Okrem robotického čašníka pribudlo aj nové vybavenie v učebniach, konkrétne stoly a prístroje, ktoré umožňujú vzdelávanie aj znevýhodneným skupinám. 


„Žiaci a učitelia využívajú nové typy softvérov, virtuálnu realitu, robotické stavebnice aj videokonferenčný systém. Atraktívnou novinkou sú takzvané inteligentné kvetináče, v ktorých sadia žeruchu, reďkovku či rukolu a iné rastliny využiteľné v gastronómii,“ uviedla riaditeľka Strednej odbornej školy gastronómie a služieb v Prešove Andrea Klačeková. Aj keď nemá ruky, dokáže nahradiť štyri ruky a jedlo vie bezpečne dopraviť.

Projekt tiež podporil spoluprácu v oblasti zvýšenia kvality odbornej prípravy medzi vysokými a strednými školami a podnikmi na Slovensku aj v Nórsku. V rámci spolupráce a výmeny skúseností učitelia strednej odbornej školy v Prešove navštívili v roku 2023 strednú odbornú školu za polárnym kruhom v Nórsku. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu