Zaplaťte clo a balík vám doručíme: Podvodné SMS správy vytvárajú pocit naliehavosti, nepodľahnite mu


Foto: Zaplaťte clo a balík vám doručíme: Podvodné SMS správy vytvárajú pocit naliehavosti, nepodľahnite mu Foto: Ilustračné/freepik.com, úprava redakcie

Vašu zásielku, ktorú už dlhodobo očakávate, nie je možné doručiť. Nezaplatili ste totiž clo. Tvrdia klamlivo podvodné SMS správy, ktoré sa vás snažia presvedčiť o tom, že ste spravili chybu a zároveň vytvárajú falošný pocit naliehavosti. Ich jediným skutočným cieľom je však okradnúť vás o peniaze.

Aj napriek tomu, že správy od falošnej DHL či pošty dostávajú ľudia už dlhšiu dobu, šmelinári to stále nevzdávajú. Na podvod masívnych rozmerov upozorňuje polícia Slovenskej republiky prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

„Samozrejme, ide o nezmysel. Poštové kuriérske služby takéto SMS-ky neposielajú. Platíte buď vopred, alebo až v balíkoboxe,“ vysvetľuje správny postup polícia. Aj v tomto prípade sú ohrozenou skupinou najmä starší ľudia, preto nezabudnite na tento problém upozorniť aj svojich blízkych.

SMS správy podobného typu automaticky neraz skončia v priečinku so spamom, nemusí to tak však byť vždy. Preto v prípade, že aj vy obdržíte takúto SMS, počínajte si opatrne. Neklikajte na hypertextové odkazy v správe a v žiadnom prípade nikde nezadávajte vaše údaje z platobnej karty.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu